Мотористът, убил Лора: Карах с 50 км/ч

Нова авто-техническа експертиза ще изяснява обстоятелствата около гибелта на 20-годишната Лора Казанлиева

Момичето беше блъснато на 17 юли миналата година от мотоциклет на пешеходна пътека на бул. "Осми Приморски полк" във Варна.

Подсъдимият Диян Станчев се отрече от показанията, дадени на досъдебното производство и разказа пред съда, че се е движил с 50 км/ч. Защитата оспори експертните заключенията, че скоростта е била 113 км/ч.

Според Станчев секунди преди удара е предприел изпреварване на таксиметров автомобил и намирайки се плътно в лявата част на пътното платно, на приблизително 5-10 метра напред забелязал силует. Последвал удар, след който първите му спомени са в болницата. 

Съдът изслуша и назначената в предходно заседание съдебно авто-техническа експертиза, която предизвика множество въпроси, свързани с формулата за изчисляване на скоростта на движение както на мотора, така и на Лора.

Варненски окръжен съд допусна назначаването на нова експертиза и посочи конкретните въпроси, на които тя трябва да отговори. Сред тях е определянето на скоростта на движение на мотоциклета към момента на възникване на произшествието. Отговорът на този въпрос трябва да е съобразен с всички възможни варианти на доказателствата по делото.

Новата експертиза ще установи и дължината на т.нар. "опасна зона" за спиране на мотоциклета при скорост от 50 км/ч. Отговор трябва да намери и въпросът къде точно е мястото на удара между момичето и мотоциклета по ширината на пътното платно. Новият експерт, който съдът определи ще има месец време да изготви заключенията си.

„Адвокатите на Станчев ще се опитат да докажат, че клиентът им се е движил с малка скорост”, каза още след предното заседание на съда на 30 август майката на Лора Нели Петрова. Следващото съдебно заседание ВОС насрочи за 29 ноември.