"Транстриумф" зашлеви Община Варна

750 000 евро неустойка трябва да плати "Градски транспорт", а срокът за това вече е изтекъл

Звучен шамар зашлеви частният превозвач "Транстриумф Холдинг" на община Варна.

На 4 октомври дружеството е изпратило нотариална покана "Градски транспорт" да заплати сумата от 750 000 евро като неустойка по неосъществения договор за покупко-продажба между двете фирми.

Според решение на местния парламент, което впоследствие се превърна в предварителен договор между двете фирми, общинското дружество "Градски транспорт" трябваше да придобие "Транстриумф Холдинг" АД, за да може община Варна да кандидстава по европейски проект за интегриран градски транспорт на стойност над 100 млн. лева. После Общински съвет-Варна отмени това свое решение, защото се оказа, че не е нужна подобна сделка, за да получим европарите. Всичко това обаче не остава без последствия за община Варна и сега собственото й дружество ще трябва да плати тлъстата сума.

Абсолютно неадекватно поведение демонстрираха съветниците от транспортната комисия към местния парламент, след като научиха за казуса. От "Градски транспорт" обявиха, че докладват на своя принципал (Общинския съвет) и очакват от него указания какво да правят.

Съветниците пък решиха да прехвърлят вината на стария борд на общинския превозвач и посъветваха новото управление да се свърже с него.

"Ние оттук нататък не знам какво можем да направим като комисия, освен да предизвикаме някакъв дебат, че двете фирми да се изяснят помежду си", коментира шефът на транспортната комисия Иван Луков от ГЕРБ. Той няколко пъти обяви, че на комисията са били поканени предстватители на "Транстриумф", но те така и не дошли. Оказа се обаче, че официална покана не е имало, а час преди началото на заседанието някой се обадил на секретарката на шефа на "Транструимф" Антраник Шакарян и казал, че ще се събира транспортна комисия. 

"Приемаме информацията за сведение. "Градски транспорт" е търговско дружество. Да се срещнат старият и новият им борд, за да решат какво да правят", каза още Луков.

След края на комисията съветниците отказаха да коментират кой ще поеме отговорност за това, че "Градски транспорт" трябва да плати пари, които не може да си позволи. Срокът по договор за изплащане на неустойката е изтекъл на 19 октомври 2012. От "Градски транспорт" са категорични, че не разпологат с подобна сума.

На въпроса какво ще се случи ако "Транстриумф" реши да запорира сметките на общинското дружество, за което има правно основание, шефът на транспортната комисия отговори така: "Ами ако не ги запорират?".