Фитнесът на Марешки оцеля на косъм

Мисия Варна

19-10-2012, 15:03

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Докато бригадата на Марешки запретна ръкави за демонтажа Върховен административен съд излезе с определение, което спира събарянето

На косъм се размина събарянето на плажната къща на Веселин Марешки. 

В ранните часове на деня стана ясно, че в понеделник точно в девет часа аптечния бос ще започне доброволно демонтиране на частния фитнес, който варненци наричат трафопоста и се намира на самия пясък на плажа на Кабакум. Бизнесменът бил наел строителна бригада за целта. Работниците е трябвало да премахнат целия обект, тъй като второто ниво не може да бъде премахнато, без да бъде разрушено първото. 

Това бе и един от мотивите в жалбата в Административния съд на стопанина "Белвекс" ООД, която стопанисва "Кабакум - Север 2" срещу кметската заповед за премахване. Жалбата беше отхвърлена, а съдът беше категоричен, че аргументът "премахването на второто ниво ще доведе до разрушаване на целия фитнес клуб" е нелогично, тъй като "никой не може да черпи права от собственото си противоправно поведение". Магистратите отхвърлиха и възражението, че дружеството ще претърпи загуби, равняващи се на разходите от демонтирането на фитнес клуба, защото той е преместваем обект.

Докато бригадата на Марешки запрята ръкави за демонтажа в понеделник, обаче Върховен административен съд  излезе с определение, което спира събарянето. На закрито заседание, Второ отделение на ВАС постановява, че жалбата на "Белвекс" срещу решението на Административния съд във Варна е основателна. 

Премахването на второто ниво засяга цялата конструкция на преместваемия обект. От тук следва, че предварителното изпълнение на заповедта би причинило на оспорващия значителни вреди, пише в определението на ВАС. Магистратите от върховен съд са преценили и че следва да се има предвид обстоятелството, че туристическия сезон е приключил и запазването на обекта цял до приключването на съдебното производство няма да накърни обществения интерес. 

Кметът разписа заповедта за премахване в края на август, като в нея изрично бе упоменато, че подлежи на предварително изпълнение заради високия обществен интерес, каквато възможност дава Законът за устройство на територията.