Балонджията Трифонов ще бие Свръхзвуковия Феликс

Новините

19-10-2012, 09:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

в. "Монитор"

Всичко от Автора

Тъй като Трифонов е на 67 години, следва закономерният въпрос, ако той лично не би могъл да осъществи скока от "ръба на Космоса", кой би могъл да стори това

Австрийският рекордьор по летене с балон от български произход Иван Трифонов възнамерява да подобри рекорда на приятеля си, както той го нарича, Феликс Баумгартнер и лично да скочи от 50 000 м.

Това съобщава самият Трифонов пред "Монитор". Според първоначални изчисления издигането с балон в стратосферата може да се осъществи на поне 47 000 м, значи може да стане и на 50 км, твърди Трифонов и допълва, че при това скоростта на падане ще бъде два пъти по-висока от тази на Феликс.

За разлика от Баумгартнер той смята да осъществи начинанието си с руснаците. Относно финансирането на подобно начинание българинът гледа отново в посока Русия. Там има достатъчно милиардери, които спокойно

Биха дали пари за това, казва той. "Водил съм разговори с евентуален спонсор на скока, но няма да издам името му – тайна е", пали се Трифонов. Аргументът му е, че по времето, когато той е стартирал разработването на собствения си проект, в Русия не е имало достатъчно богати хора, които биха го спонсорирали, но сега нещата са се променили. Освен това в сряда към проекта му е проявила интерес и германска фирма. Трифонов обаче отново не иска да сподели коя е тя. "Достатъчно вече ме измамиха", съкрушен е той. "Отидох при Баумгартнер, защото го познавам, приятели сме, а ето какво се получи", допълва той.

Иван Трифонов няма никакво намерение да използва каквото и да било нововъведение от проекта "Стратос" на конкурента му Баумгартнер, а просто да доразработи собствения си. Екипировката и цялото съпътстващо оборудване трябва да бъдат руски. Тъй като Трифонов е на 67 години, следва закономерният въпрос, ако той лично не би могъл да осъществи скока от "ръба на Космоса", както вече е прието да се нарича стратосферата, кой би могъл да стори това. "Бих станал ментор на друг, физически по-добре подготвен човек. Той няма да е българин. Не познавам хората в България, които се занимават с това. Орлина Аспарухова е единственият човек, когото познавам от тези среди в България. Дълго време съм работил в Русия и познавам много хора там, които имат необходимата подготовка да извършат този скок", заяви Трифонов.

Както казва той "откраднатият от Баумгартнер проект е делото на живота му". Направил е справка в FAI Ballooning Commission в Лозана и твърди, че полетът на Баумгартнер няма да бъде зачетен като рекоред, защото за целта трябва не само да полетиш с балона, но и да се приземиш с него.

Има още едно начинание, което занимава мислите му в последно време. Идеята е да се осъществи полет със специален цепелин, който да обиколи Земята за 80 дни – както в известния приключенски роман "Около света за 80 дни". Към проекта проявявала интерес компанията Би Би Си и смята да заснеме приключението на живо.