И царе се кланяли на св. Иван Рилски

Новините

19-10-2012, 06:17

Снимка:

АРХИВ © Impact Press Group

Автор:

"Стандарт"

Всичко от Автора

Преподобният Иван Рилски е изключителен небесен покровител на българския народ

Днес светата ни църква почита паметта на най-яркото светило на родната святост и велик светец на българската земя - свети Иван Рилски, казва Константийски епископ Антоний в текст, поместен във в. "Стандарт".

Той се е родил около 876 г. в село Скрино, което е разположено в гънките на Осоговската планина край река Струма, близо до днеша Дупница. Бил съвременник на свети княз Борис-Михаил Покръстител. Още от крехка възраст в душата на младия Иван започнала да се развива и крепне вярата в Христа.

Отначало постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Подвизавал се на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там основал манастир и извършвал много чудеса. Славата на отшелника постепенно се разпространила по цялата страна. Самият цар Петър I изминал около 120 км до планината, за да се види с него. Праведният Иван обаче не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч, на което царят отговорил със същото. Преди смъртта си преподобни Иван отишъл на пълно уединение, където съставил своят завет към поколенията. Починал на 18 август 946 г., на около 70 г., бил погребан в притвора на църквата "Св. евангелист Лука" в каменна гробница, която е запазена и до днес.

Преподобният Иван Рилски е изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с благоговейна почит сред народа. Хиляди вярващи от целия православен свят се стичат, за да се помолят пред нетленното тяло на светеца, което се намира в Рилския манастир и до днес.