Алфред Гузенбауер: Ще наблюдаваме изборите ви

Новините

19-10-2012, 05:37

Автор:

"Труд"

Всичко от Автора

Същината на Европа е демокрацията, а същината на демокрацията са честните избори

В. "Труд" помества интервю с бившия канцлер на Австрия и екслидер на австрийската социалдемократичедска партия Алфред Гузенбауер по въпроси за изилизане от кризата, предстоящите избори в България и ситуацията в ПЕС под председателството на Сергей Стнишев

Гузенбауер, според вас заетостта е важен елемент за решаването на кризата в Европа. Какви мерки трябва да предприемат правителствата, за да стимулират бизнеса да наема повече работници?

- Както знаете, взехме мерки и Австрия сега има едни от най-ниските нива на безработица в ЕС. А ситуацията е такава, че населението ни нараства.

- Но в повечето страни в ЕС безработицата расте.

- Не искам да казвам, че това, което правим в Австрия, е решение за абсолютно всички, но някои от мерките бяха доста умни. Например по време на кризата постигнахме споразумение с бизнеса и синдикатите да намалим часовете на работната седмица според нуждите от работна сила на конкретните предприятия. Това, разбира се, доведе до намаляване и на заплащането, но не с процента, с който намалихме работното време.
По-малко намалихме заплатите и повече - работното време. Така че имаше частична компенсация от страна на правителството.

Когато става дума за малки и средни предприятия - факт е, че някои от тях навлязоха в много труден период.

На хората, които работеха в тях, предложихме да използват времето на кризата, когато няма достатъчно работа за тях, и да се заемат с допълнително обучение и образование. Така те повишиха квалификацията си, получаваха подкрепа от правителството. И когато започна да се подобрява икономическата ситуация, се върнаха с по-добри умения.

- Една от мерките за справяне с младежката безработица, която Партията на европейските социалисти (ПЕС) предлага да стане задължителна за ЕС, е т.нар. младежка гаранция - държавите да осигуряват заетост, курсове или преквалификация на младите безработни. Няма ли риск обаче след тези обучения на пазара на труда в Европа да се появят нови безработни, този път преквалифицирани, и той да не може да ги поеме?

- Когато бях министър-председател на Австрия, ние разработихме тази младежка гаранция, а сега тя е в платформата на ПЕС. Идеята да въведем т.нар. гаранция в Австрия бе, че не искаме младите хора да се шляят по улиците - може да са в училище, може да чиракуват, може и двете. Резултатите досега са, че средното ниво на младежите ни е по-високо отпреди. Част от тях влязоха в програми за чиракуване, които се оказаха достатъчно добри, за да продължат образованието си в университетите.
А други продължиха със свой бизнес. Така че в България няма да имате проблем с прекалено високо образование и квалификация на хората. Напротив - ако младите са достатъчно квалифицирани, дори и да няма работни места за тях, те ще си създадат собствени работни места със собствен бизнес.

- Мислите ли, че европейската левица има работещи идеи за изход от кризата?

- Първо трябва да кажем, че на хората, които се занимават с кризата, никак не им е лесно.

Хората много често гласуват срещу правителството, което в момента е на власт, защото на него му се налага да предприема мерки за затягане на колана. И е много лесно да кажеш: "Ние няма да правим нищо. Така или иначе хората ще гласуват срещу нас на изборите." Но това нас не ни задоволява. Това, което ние искаме да направим, е да минем една крачка по-нататък, защото трябва да създадем развитие, което да води до устойчив растеж.

- Какви са предизвикателствата пред новия лидер на ПЕС Сергей Станишев? Консолидирана ли е достатъчно левицата, за да предложи алтернатива в Европа?

- В момента ситуацията в ПЕС е много консолидирана, защото имаме много добро лидерство и много добро сътрудничество. От една страна, Сергей е президент на партията, а от друга - колегата Ханес Свобода от Австрия като водач на социалистическата група в Европейския парламент и Мартин Шулц, като президент на Европейския парламент. Това е една много добра тройка, разбират се добре помежду си и считам, че европейската левица след избирането на Сергей е много по-консолидирана.
- Според БСП предстоящите парламентарни избори у нас ще са най-нечестните. Европейската левица ще следи ли за манипулации?

- Трябва да споменем, че много хора се притесняват от инцидентите, които се случиха по-време на президентските избори в България. Защото същината на Европа е демокрацията, а същината на демокрацията са честните избори. Не трябва да има страни членки на ЕС, където изборите да се поставят под съмнение. Следователно много хора в Европа се притесниха, загрижиха се и много сериозно ще наблюдаваме следващите избори. Те трябва да са чисти и трябва българският народ да реши кой ще води страната, а не определени кръгове, които може да имат възможност да окажат манипулативно въздействие върху изборите.

- Правителството планира да въведе данък върху лихвите по депозитите, какъвто има в някои страни в Европа. Мислите ли, че той ще е работещ?

- В Австрия имаме такъв данък. Но най-важното нещо е каква е цялостната ви данъчна структура. В нашата този данък си пасва.