Трафикът на хора - никой не е застрахован

Животът

18-10-2012, 21:09

Автор:

Ивелина Вълчева

Всичко от Автора

Всяка година между 2 и 4 млн. души по света стават жертви на трафик на хора

Всяка година между 2 и 4 млн. души по света стават жертви на трафик на хора.

500 000 души са от Европа. По данни на Държавния департамент на САЩ, 80% от жертвите на международния трафик са жени, а 70 на сто от тях стават жертва на сексуална експлоатация. Трафикираните жени нямат доверие да потърсят защита от полицията. Често биват заплашвани и лъгани, че полицията в града, в който са експлоатирани, е корумпирана и сътрудничи на трафикантите.

Никой не е застрахован от трафик на хора. Трафикантите стават все по-изобретателни и използват какви ли не начини за въвличана в мрежата. От измамни обяви за работа, фалшиви предложения за брак през изнудване чрез финансово задлъжняване до отвличане. Не са редки случаите на продадени хора от техни близки или така "модерния" метод Loverboy. В този случай имаме хубав младеж, който завърта главата на някое момиче. Ухажването може да му отнеме и месеци, но той не се отказва. След като момичето поддаде, той я води, например, на почивка в Италия, където я продава.

С цел задържане на жертвите те често биват заплашвани, че ще бъдат наранени техни близки. Освен това личните им документи се крият и тя нямат достъп до тях. Често трафикантите или хората, на които са продадени трафикираните, си служат и с наркотици, за да задържат жертвите. Друг механизъм за контрол, който е сред най-срещаните, е насилието - физическо, сексуално, психическо. Жертвите биват подлагани на нечовешки мъчения, системно изнасилване и побой.

Трафикът на хора е два вида - "Вътрешен трафик" в границите на страната. Жертвите биват набирани от икономически по-изостанали райони и транспортирани към по-развитите части на страната. "Международен трафик" – осъществява се чрез превеждане на жертвите през държавната граница и експлоатиране в друга страна. 

Според данни на Службата за наркотици и престъпност към ООН търговията с хора в световен мащаб възлиза на 7 млрд. долара годишно, а според Детския фонд на ООН - на 10 млрд. долара. Международната организация на труда – МОТ, заяви, че общата печалба от незаконна търговия с работници за една година е почти 32 млрд. долара. 

Безнадежността, която изпитват жертвите е най-силния съюзник на трафикантите. Но спасение има, стига да има шанс. Въпреки силния контрол, осъществяван върху трафикираните, не са редки случаите на бягство. Най-често жертвите се измъкват от "ада" чрез клиент, с когото са изградили някаква емоционална връзка. 

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ

Да не даваме на никого личните си документи

Да дадем на някой близък копие от документи

Да измислим фраза, с която да сигнализираме на приятел / роднина

Да проучваме внимателно работодателя (фирмата), когато кандидатстваме за работа, особено ако е в чужбина

Никога да не вярваме на 100% на някого