Революция в данъците: Такса смет на квадрат

Мисия Варна

16-10-2012, 18:32

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Варна става първият град в България, в който ще се плаща според размера на жилището

Радикално нова схема за изчисляване на такса смет ще предложи общинската администрация

на варненци. Проeктът на дирекция "Местни данъци" предвижда да плащаме за боклук не според цената на имота, а според неговата квадратура.

"Сега варненци плащат такса смет, която се изчислява като промил от данъчната оценка на жилището, офиса, вилата. Така за едно и също количество боклук живеещите в центъра внасяха в общинската хазна много повече, отколкото тези, с апартамент във Владиславово, например", обясни пред съветниците от комисията по "Благоустройство и комунални дейности" Иво Филипов, директор "Местни данъци" в община Варна. На практика извозването на килограм боклук, в който и да е от районите на града струва еднакво на почистващите фирми, но жителите на града плащат различни суми за една и съща услуга.

Новата методика ще внесе социална справедливост, категорични бяха съветниците. Общинските данъчни пък изчислили, че тя ще доведе до намаляване на такса смет за някои и увеличение за други.

Това не е идеалната система, признаха съветниците. Но засега няма начин да се изчисли колко точно боклук изхвърля едно домакинство, за да плаща то само за собствените си отпадъци, а не универсална такса. Неприложима за масово ползване била и системата да се плаща на извозен контейнер, която използват юридическите лица, тъй като за големите блокове това щяло да означава по 100-120 кофи пред входа. Най-точна била системата в Швейцария. Там такса смет е заложена в цената на торбите за отпадъците. На практика гражданите плащат за използване на боклука още при закупуването на нужното им количество "акцизни" торбички. Засега обаче няма възможност тази схема да заработи и в България.

Общинскистве съветници днес поискаха от администрацията точни разчети за предлаганата нова формула за сметооблагане.

При положителен вот на общинския съвет след преминаване на всички бюрократични процедури и срокове Варна ще стане първата община в България, която няма да събира такса смет на база данъчна оценка на имота.

Дирекция "местни данъци" предлага още няколко изменения в Наредбата за общинските такси. Едно от тях трябва да намали щетите от масовата практика на хотелите в курортите "Златни пясъци” и "Св. св Константин и Елена”, които декларирали, че през летния туристически сезон са ползвали само по един контейнер за боклук с вместимост 0,24 куб.м. Проверките от страна на Община Варна обаче показали, че хотелите изхвърлят много повече отпадъци, съхраняват ги в специално изградени заслони, а после се договарят директно с фирми-концесионери за извозването им. С промените в Наредбата за местните такси и цени на услуги хотелиерите няма да могат да се сключват индивидуални договори със сметоизвозващи фирми. Обемът на реално изхвърления боклук пък ще се изчислява според този на вече изградените депа.

За сметка на това хотелите ще плащат такса „смет” само за периода, в който са отворени. В случай на констатирано нарушение ще заплащат глоба  в петкратен размер на дължимата за цялата година такса.