Общината строи еднакви забавачници на различни цени

Мисия Варна

16-10-2012, 14:25

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Комисията по собственост има взето решение освен за уеднаквяване на стойностите в количествено-стойностните сметки да се залага най-ниската цена

Заложената цена за квадратен метър теракот в детска градина във "Виница" е с 20 лв. по-скъпа от тази за същата забавачница във "Владиславово". 

Това стана ясно на заседанието на комисията по собственост към местния парламент на Варна. Макар, че и в двата случая ще се прилага публично-частно партньорство, при изграждането на корпусите няма стандарт и унифициране на цените за материали и строителство. 

"Не може за детска градина във "Виница" да се предвиждат 35 лв. на квадрат за теракот, а за същото във "Владиславово" 52 лв., коментира Добромир Джиков. По думите му разминаване има и в другите материали. "Смесителите за мивки в едната градина струват по 72 лв., в другата по 136 лв. За асансьор във "Виница" са предвидени 40 хил. лв., а в "Крилатко" струва 20 хил. лв.", посочи още съветникът. При дограмите цените пък варирали от 165 до 235 лв.

"Цените са формирани на базата на различни източници, а за някои количествено-стойностни сметки са използвани средни цени за страната", обясни посочи новият шеф на общинската дирекция "Инвестиционна политика" Константин Камов. Беше му припомнено обаче, че комисията по собственост има взето решение освен за уеднаквяване на стойностите да се взема и най-ниската цена.

В крайна сметка Камов обеща, че цените ще бъдат уеднаквени до 4 дни. Администрацията щяла да се съобрази и с искането на съветниците в количествено-стойностните сметки да се залагат най-ниските цени. 

"Липсата на стандарт в цените, на които се извършват строителствата и ремонтите възложени от общината водят до много сериозен теч на обществени средства", включи и съветникът Ивайло Бояджиев. По негова информация за полагане на теракот в едно от общинските ДКЦ-та е плащано по 69 лева на квадратен метър без материали.