Как се справиха финансовите оракули с прогнозите си за 2012 г.?

Новините

16-10-2012, 06:40

Автор:

"Новинар"

Всичко от Автора

Петият основен сценарий за бъдещето предричаше, че Китай ще остане привлекателна дестинация за капитала.

Анализаторите от Уолстрийт се оказаха в грешка  по повечето показатели, пише "Новинар" като цитира материал на CBSH за това кои финансови гурута какво прогнозираха през годината.

Докато навлизахме в новата година, финансовите медии въртяха няколко основни теми и прогнози. Много от инвеститорите приемат присърце предсказанията на анализаторите и се съобразяват с тях, изграждайки портфейлите си. Дали обаче оракулите на Уолстрийт се оказват прави към края на третото тримесечие? На този въпрос отговаря CBSN.

Европейски инвестиции


Първите предупреждения за 2012 г. бяха да се избягват вложения на Стария континент. И макар че европейските акции като цяло се представят по-слабо от щатските, бенчмарк показателят Vanguard's European Stock Index Fund (VEURX) отбелязва възвращаемост от 12.11% към края на септември. Така че, ако сте продали европейски книжа, за да купите американски, всичко е наред. Но ако вместо това сте се насочили към облигации или кеш, сте допуснал грешка. Но нека не бъдем заядливи и по тази точка да дадем на анализаторите оценка ОК.

Щатската икономика


Според Уолстрийт щатската икономика в най-добрия случай се очакваше да отбележи ръст между 2 и 5%, а безработицата да остане практически без промяна. Тази прогноза в общи линии се сбъдна – брутният вътрешен продукт се покачи с 1.7% през второто тримесечие и с 2% - през първото. Предварителните изчисления за третото са за 1.6%.

Инфлация

В началото на 2012 г. се очакваше сериозно повишение на инфлацията, подхранено от поскъпването на борсовите стоки и конкретно от златото. Темпото на нарастване на потребителските цени в действителност се укроти от около 3% в началото на годината до 1.7% за 12-те месеца, изтичащи в края на август. Ясно е, че по този показател прогнозите издишат.

Що се отнася до борсовите стоки, там картината е по-шарена. Златото навлезе във второто тримесечие практически без промяна на ниво от малко под $1,600 на унция. То обаче пое нагоре през третото тримесечие, като до края на септември вече достигаше $1,780 на унция. Необработеният петрол West Texas започна годината на цена от приблизително $100 и приключи третото тримесечие на $92. Така че експертите бяха прави за златото, но не и за инфлацията и петрола.

Лихвени равнища


Четвъртото предупреждение бе да се избягва практически всичко освен краткосрочни вложения с фискирана лихва, защото лихвите ще се вдигнат стабилно. Далеч от целта...

Доходността на петгодишните щатски облигации падна от 0.89 на 0.62, на десетгодишните – от 1.97 на 1.65%, а на 30-годишните – от 2.98 на 2.82%. В резултат инвеститорите, които се довериха на прогнозите, загубиха.

Инвестиции в Китай


Петият основен сценарий за бъдещето предричаше, че Китай ще остане привлекателна дестинация за капитала. И въпреки че икономиката на азиатския гигант остава една от най-бързо разрастващите се в света, тази прогноза също се оказа погрешна. Борсовият показател MSCI China Index (MCHI) се покачи с 8.2% до края на септември, изоставайки значително от 16.3-те процента на Vanguard's 500 Index fund (VFINX). Средно за развиващите се пазари повишението на акциите възлизаше на 10.3%. Така че по този показател анализаторите се провалиха.

Щатските борси

И накрая, средната прогноза за движението на S&P 500 предвиждаше повишение до диапазона от 1,258 - 1,334 пункта, или приблизително 6%. Някои оптимистично цитираха ниво от 1,500, двама от 15 анализатори от Уолстрийт очакваха понижение, а един – индикаторът да остане без промяна.

Въпреки несигурността около Европа и глобалната икономика като цяло S&P 500 приключи третото тримесечие на 1,441 – с едва 4% под най-розовите прогнози. Остават още три месеца до края на годината, но засега пазарът се движи с приблизително 8% над очакванията. Така че изглежда, че анализаторите като цяло не изградиха коректна картина на бъдещето в началото на 2012 г.