Маскират банкети и екскурзии като културни мероприятия

Мисия Варна

15-10-2012, 12:36

Снимка:

© IMPACT PRESS GROUP

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За голяма част от културните мероприятия, организирани от община Варна, липсват отчетни документи

Безотчетно харчене на пари за банкети и екскурзии, маскирани като културни мероприятия в дирекция "Култура", показа доклад за дейността на отдел "Вътрешен одит" на община Варна за третото тримесечие на годината.

За голяма част от културните мероприятия, организирани от общината, отчетните документи на доставчиците не са могли да удостоверят предоставените услуги. Липсват копия от хотелските регистри за нощувките. Няма пътни листи, посочващи изминатите километри на участниците в мероприятията, липсват и документи за похарченото за храна. 

В дирекция "Култура и духовно развитие" не са провеждани процедури за изпълнители или доставчици по реда на Закона за обществените поръчки, гласи още одитният доклад. Изводът на ревизорите е, че в процеса по организирането и провеждане на културните мероприятия в община Варна няма изработени и утвърдени правила, както и контрол върху тях. 

Липсата на отчетни документи за нощувките, храната и транспорта за културните мероприятия е предпоставка за нерегламентирано и незаконно харчене на бюджетни средства, се казва в доклада.

Освен това шефката на културната дирекция – Станка Димитрова е пропуснала да разработи и длъжностни характеристики на служителите си. Това  води до риск от неизпълнение на задълженията на работниците и невъзможност за търсене на отговорност от тях.

Одиторите са препоръчали дирекция "Култура" да  започне да спазва Закона за обществените поръчки, да се изготвят длъжностни характеристики на служители, както и да се утвърдят правила, по които да се организират културните мероприятия на общината. Направената проверка от отдел "Вътрешен одит" е за период от началото на миналата година до края на март 2012 г.

По думите на шефката на дирекция "Култура" Станка Димитрова посочените нарушения не отговаряли на истината, а и тя самата не била запозната с доклада. В него обаче пише, че резултатите от одита са представени на 3 септември 2012 г., както на Димитрова, така и на ресорния зам.-кмет Коста Базитов и на шефката на финансовата дирекция Стефка Господинова.