Как да се справим с понеделниците

Животът

15-10-2012, 07:36

Снимка:

blady.bg

Автор:

Ивелина Вълчева

Всичко от Автора

О, не, пак е понеделник - гадост!

Никой не обича понеделниците.

И как да ги обичаме кaтo нарушават спокойствието, коетo тъкмо сме постигнали през почивните дни. Какво можем да направим, освен да удължим почивката си и да пренесем доброто настроение от уикенда и в първия работен ден. Да, това е възможно и не е никак трудно. А и доброто настроение е заразно, т.е., ако ние сме така позитивни, както през почивните дни, то и нашите колеги ще бъдат.

Да започнем със ставането. Още щом отворите очи, не си мислете веднага "О, не, пак е понеделник - гадост!". Заменете тази фраза например с "Днес сигурно ме очакват много интересни неща." Докато си правите сутрешния тоалет, си мислете колко хубав уикенд сте имали, а не колко ужасен ден предстои. Това ще ви зареди с енергия и хъс още от сутринта.

На път за работа си пуснете няколко ритмични парчета, които да ви заредят с настроение и положителна енергия. Не мислете колко много работа ви чака и как нямате търпение да дойде следващият уикенд. Съсредоточете се върху това как ще се видите с колеги, ще научите нещо ново, ще си вземете любимото кафе, ще слушате любимото радио.

Може да си направите и график със задачите за деня. Като в него задължително включите и почивките между ангажиментите.

Хубаво е през първия работен ден да не се залавяме с куп задачи сякаш не сме били на работа цяла вечност. Когато организмът ни е бил в спокойно състояние за по-дълъг период, му трябва време да свикне с натовареността от служебните задачи. Така че намалете темпото и си давайте повече мини почивки. 

В понеделник може да си позволите 1-2 непланирани почивки, които да ви "пренесат" в почивните дни. При всяка възможност, разбира се, ако не пречи на работата ви, си пускайте весела и раздвижена музика, гледайте смешни клипчета през почивката, днес интернет пространството е пълно с такива, разглеждайте снимки на красиви места, наблягайте на ярките тонове и веселите цветове, като избягвате тъмни и мрачни нюанси.

Не забравяйте да отделяте по 10-тина минутки за отпускане на съзнанието. Може да не са заедно, по 1-2 минутки няколко пъти през деня. По този начин не само ще си почините, но и след това ще бъдете много по-концентрирани и продуктивни.

И най-важното, в края на работния понеделник си помислете колко хубаво е минал денят ви, как не сте натоварени и дори се чувствате добре. Това ще ви помогне в бъдеще да не се плашите от първия работен ден и да не изпадате в меланхолия само при споменаване на думата "понеделник".

Събуждайте се с усмивка и с мисълта: "Колко хубав ден ме очаква" и заспивайте с усмивка - "Колко хубав ден имах".