Най-сладката работа е държавната

Новините

15-10-2012, 06:21

Снимка:

krasivajena.com

Автор:

"Монитор"

Всичко от Автора

Расте броят на хората с висше образование, които подават молби за работа в държавната администрация

В. "Монитор" публикува личното мнение на Анна Ефтимова по повод новината, че държавната служба е хит сред висшистите.

Да си държавен служител, отново е на мода. Веднага се сещам за максимата „Всичко ново е добре забравено старо“. Преди 4-5 години представата за чиновник беше лелка или чичко на средна възраст, заровен в купчина документи, потънали в прах. И задължително намусен. Да, ама не.

Държавният служител отново става атрактивна и желана професия. Да, това си е професия, която има своя философия, правила и закони. Явно българинът си е спомнил, че няма нищо по-сладко от държавната работа. Дали защото бюрокрацията ни е тромава, или защото поне веднъж на всеки се е случвало да види надписа „В обедна почивка съм“, но представата на нашенците за чиновника е човек, който не работи нищо.

Психологически на хората ни е заложено да искаме да контролираме нещата, т.е. да притежаваме власт. А у нас чиновникът има власт. Той може да ти се кара, да затвори гишето под носа ти, защото той определя  реда. И не е длъжен да ти се усмихва и да бъде любезен, защото ти имаш нужда от него. Ако не ти подпише или подпечата документа, си загубен. Как да не му се прииска да човек да работи за държавата. Интересът към държавната работа беше позамрял и затова администрацията застаря.

Причината за отлива от чиновническите задължения беше ниското заплащане. Сега се оказва, че сънародниците искат да стават чиновници, защото заплатите били като в частния сектор, че и по-високи. Да си подчинен на държавата, изглежда все по-привлекателно. Отиваш на работа в 8 и си тръгваш в 17:30. Обедната почивка е закон божи и нищо не е в състояние да я прекъсне. На всички официални празници почиваш, а ако се наложи все пак да отскочиш до офиса, надницата е двойна.

Държавата оказва се става по-добрият работодател. Парите, които си изработил, получаваш навреме, а не след месец-два. И докато в частния бизнес за добре свършената работа получаваш потупване по рамото, при държавната служба има парични бонуси. А това те стимулира да работиш повече и по-добре. Новата стара мода дори роди виц. А анекдотите разкриват истината, замаскирана под формата на шега. И така, пред съда се изправил един държавен служител.

Съдията го попитал защо си купил диплома за висше образование, като щяло да му излезе по-евтино, ако просто ходи на лекции. А чиновникът отговорил „Нищо не са тези пари. Аз колко дадох, за да ме уредят за тая служба“. Е, как да не се върне желанието да практикуваш най-хубавата работа – държавната.

 В това отношение се учим от европейците, по точно от гърците. В южната ни съседка държавата гледа чиновника си като писано яйце. Високи заплати, дълги почивки. Какво повече му трябва на човек. Но всички знаем докъде стигнаха съседите.