ООН: Иде глад

Новините

15-10-2012, 06:03

Автор:

"Стандарт"

Всичко от Автора

Консумираме повече отколкото произвеждаме, алармира организацията

Голяма хранителна криза може да настъпи през 2013 г. заради слабата реколта тази година, алармира доклад на ООН, цитиран от в. "Гардиън",

пише "Стандарт".

Един от големите проблеми е, че запасите на пшеница и царевица по света са намалели рекордно тази година. Причината за това е изключително слабата реколта в основни страни производителки на пшеница и царевица като Украйна и САЩ. Заради недостиг на суровини те вече са бръкнали в резервите, които са останали на най-ниските си нива от 1974 година насам. В САЩ например резервът е едва 6,5% от количеството царевица, което страната се очаква да потребява през 2013 година.

"Не сме произвели толкова, колкото сме консумирали. Ето защо запасите са намалели. Доставките са силно ограничени в целия свят, а резервите са на много ниски нива, което ще ни изправи пред безизходица в случай на непредвидени събития през следващата година", заяви Абдолреза Аббасиан, старши икономист към Организацията на ООН за храна и земеделие.

Потреблението е превишавало производството в 6 от последните 11 години, се посочва още в доклада. Преди 10 години средните резерви от основни храни на страните са били достатъчни за 107 дни, а в момента са намалели до нива, готови да изхранят населението в продължение на 74 дни.