Светът гледа българския ядрен проект

Новините

15-10-2012, 05:43

Автор:

"Труд"

Всичко от Автора

Този проект беше един огромен генератор на корупция

В. "Труд" помества днес интервю с ядрения експерт Георги Касчиев.

Г-н Касчиев, според вас каква беше причината да не може да се намери нито един сериозен инвеститор за АЕЦ “Белене”?

- Първото нещо е, че тази централа започна да се строи в район с висока сеизмичност.

- Това не е ли отдавна отречено?

- Не е отречено. Няма кой да го отрече. Няма как да се отрече, че пет по шест е трийсет. Като се погледне картата на сеизмичността на България, мястото на централата е в район с висока сеизмичност. Съветските специалисти навремето препоръчваха да се изостави тази площадка.

Но по-важното е, че този проект беше един огромен генератор на корупция. От грамите, изтекли в “Уикилийкс”, стана ясно какво са коментирали от немския инвеститор RWE. Че съчетанието на българските и руските организации, ангажирани с този проект, представлява “отровна комбинация” за западните капитали.

Много икономисти също си казаха мнението за проекта. Самият факт, че са изхарчени толкова много пари - вече към 3 млрд. лв., за нищо, говори нещо. В последна сметка ще има само оборудване на един реактор, и то ако се доплати.

- Историята не се ли повтаря? Все едно сме отново 10 ноември 1989 г. - разполагаме само с един реактор за АЕЦ “Белене” и нищо друго.

- Не сме в това положение, в много по-лошо сме. Преди 20 години поне имахме добре подготвени физици, химици, инженери. Сега имаме 35% неграмотни сред хората до 25-годишна възраст. Не знам как ще развиваме ядрена енергетика, като няма кандидати да учат физика, химия и енергетика. В самата АЕЦ “Козлодуй” няма смяна на поколенията. Като си отидат сегашните инженери, няма кой да дойде на тяхното място.

- Не са ли според вас малко множко тези 3 години, през които правителството на ГЕРБ мислеше какво да прави?

- Разбира се, че са множко. По-лошото е, че те така и не дадоха обяснение защо се отказват. Изтъкнатите аргументи бяха ясни още когато дойдоха на власт. И не е вярна тезата на социалистите, че точно Бойко Борисов е изгонил чуждия инвеститор RWE. Един такъв голям инвеститор не решава от днес за вчера, че ще се оттегли от такъв проект.
Аз все си мисля, че някакви други причини стоят зад решението да се откажем от АЕЦ “Белене”.

- Ще стигнат ли според вас двата милиона лева, за да се плати проучването за изграждане на 7-и блок?

- Абсурдно е. Само ОВОС-ът и технико-икономическото проучване по световните стандарти струват към 10 млн. евро. Нека у нас да са 10 млн. лв. - пак не стигат. 100 евро на час е хонорарът на добрите експерти.

А пък твърдението, че докладът за ОВОС и технико-икономическият доклад ще бъдат готови до март 2013 г., ми се вижда прекалено оптимистично. Дори физически тези документи да са готови дотогава, което не ми се вярва, пак трябват месеци, за да минат обществените обсъждания и обсъжданията със заинтересованите страни и документите да станат реалност.

Отделно върви процедурата по съгласуване с Европейската комисия. Там съответно трябва да се представят плановете за намеренията за справяне с радиоактивните отпадъци, за финансиране на проекта. Така че не виждам как до изборите догодина всичко това ще е готово.

След трагедията във Фукушима всички страни гледат много внимателно кой какво прави в ядрената област. А България, която няма кой знае колко добър имидж, ще бъде гледана особено внимателно.