Събарят плажната хасиенда на Марешки

Мисия Варна

14-10-2012, 20:21

Снимка:

varna.utre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Срокът за доброволното бутане на втория етаж от луксозния фитнес изтече

Срокът, в който аптечният бос Веселин Марешки трябваше доброволно да демонтира второто ниво от фитнеса на плаж "Кабакум Север 2",

изтече миналата седмица. За това съобщава в утрешния си брой вестник "Твоят ден".  Въпреки изявленията на новоизлюпения футболен магнат, че сам ще събори незаконното строителство от пясъка, съоръжението и днес е непокътнато, както го видя на 11 август т.г. регионалният министър Лиляна Павлова.

"През тази седмица ще бъде направен оглед и общината ще предприеме действия по изпълнение на кметската заповед за премахване на нерегламентираната част от преместваемия обект", заканва се пред "Твоят ден" ръководителят на общинския отдел "Контрол по търговската дейност и туризма" Иван Иванов.
Фирмата, която има договор с община Варна за премахване на незаконни обекти, трябва да изпълни заповедта, след което местната администрация ще си търси парите от нарушителя.

Сагата с фитнеса на Марешки започна след проверка на министър Лиляна Павлова на стопанисвания от "Белвекс" ООД плаж. Фирмата е съсобственост между Марешки и съпругата му Светлана и има 5-годишен договор за наем на "Кабакум Север 2", сключен с областната администрация. Проверката установи, че вторият етаж на фитнеса е извън одобрената схема за поставяне на временни обекти и Павлова препоръча на кмета Кирил Йорданов да издаде въпросната заповед. Той разписа разпореждането в края на август, като в него изрично бе упоменато, че подлежи на предварително изпълнение заради високия обществен интерес, каквато възможност дава Законът за устройство на територията.

"Белвекс" обжалва пред административния съд и заповедта, и възможността за предварителното изпълнение. За разглеждане на спора още не е насрочена дата, но варненските магистрати отхвърлиха с определение жалбата срещу изпълнението на кметската разпоредба.

В съдебното заседание "Белвекс" не отрече, че разрешената за фитнеса площ от 56 кв. м е надвишена с още 41 кв. м, а само направи оплакване, че второто ниво на обекта не може да бъде премахнато, без да бъде разрушено първото.
Магистратите обаче са категорични: аргументът, че премахването на второто ниво ще доведе до разрушаване на целия фитнес клуб е нелогично, тъй като "никой не може да черпи права от собственото си противоправно поведение".

Съдиите намират възражението, че дружеството ще претърпи загуби, равняващи се на разходите от демонтирането на фитнес клуба за неоснователно, защото клубът е преместваем обект.
Табелата "Частен клуб", която грееше пред фитнеса при проверката, Марешки рязясни, че означавала обект, изграден с частни средства, но иначе си бил за обществено ползване. Малко по-късно Комисията за защита на потребителите потвърди обществения статут на обекта.

Аптечният бос уточни, че за лятото спортното съоръжение е нямало нито един клиент, тъй като за ползване на уредите на първото ниво тарифата е била 100 лв. на час. А за релакс на втория етаж, където имало специализирана техника за възстановяване, таксата била 10 000 лв. на ден.