Магистрала Тракия стига до Бургас през май

Мисия Варна

14-10-2012, 18:34

Снимка:

Burgasutre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За "Хемус" трябва да доказваме трафик

"Само 2 дни е забавянето в работата по магистрала Тракия, така че до май тя ще стигне до Бургас",

това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Бургас днес.
Премиерът пристигна заедно с министрите Лиляна Павлова и Вежди Рашидов за откриването на ремонтираната сграда на бургаската Опера. Преди това Борисов мина и през Музикалното училище, което също бе основно реновирано по проект, съобщават колегите от Burgasutre.bg

В ремонта на Операта бяха вложени 1,7 млн. лв. по ОП Регионално развитие, по която в цялата страна са заложени инвестиции за развитието на културната инфраструктура на стойност 56 млн. лв.

"А това, което правим в Бургас, е много повече – инвестиции за над 300 млн. лв.

в паметници на културата, развитие на културната инфраструктура, болници, детски градини, училища и разбира се пътища, подобряването на градския транспорт", допълни регионалният министър Лиляна Павлова.

"Всеки ден на българските граждани даваме, това което сме обещали – уникални училища, опери, магистрали, естакади, пречиствателни станции, археология, спортни бази, докато едните приказват, ние показваме", заяви премиерът. Той обясни, че сега фокусът е заложен върху увеличение на пенсиите и минималната работна заплата. На следващ етап обаче ще има увеличения и при военните, които днес са на протест.
Сред приоритетите на правителството Борисов очерта спортните бази, археологията, образованието и здравеопазването.

След посещението си в Операта, Борисов и министрите му се отправиха към южното Черноморие, където днес беше пуснат

ремонтираният път Ахтопол - Резово

До 30 ноември ще бъде ремонтиран пътят от Царево до Малко Търново като за целта ще бъдат използвани материали от незаконното селище Златна перла, стана ясно днес. Предстои да стартира и ремонт на отсечката Царево-Ахтопол. Тя не е ремонтирана от 30 години.

"В целия регион пътищата стават по-добри. И за да идват по-скъпи туристи тук, трябва, освен доброто обслужване, което предлагате, да има и къде да отидат да гледат – музеи, разкопки, археология и да разказват за нея", заяви министър-председателят.
 
И докато пътуването от София до Бургас отнема вече едва 3 часа, въпреки недовършената "Тракия", то

магистрала "Хемус" продължава да е единствено тема на дебати

През миналата седмица стана ясно, например, че ако не се докаже достатъчно трафик, участъкът от Велико Търново до Шумен ще бъде скоростен път, а не магистрала.

Павлова каза това в отговор на въпрос на БСП-депутати.

Регионалният министър категорично заяви, че тази магистрала е предвидена като приоритет до 2020 г. и че ще бъде изградена. Тя обясни, че правителството иска трасето да бъде признато от Европейската комисия, че минава по европейски коридор и съобщи, че досега от ЕК е признато, че участъкът от София до Велико Търново минава по основен европейски коридор, а останалият участък е от допълващата трансевропейска мрежа.

Затова преговорите за финансиране са в две посоки - Европейския кохезионен фонд финансира отсечки по основни коридори, а

участъкът Велико Търново - Шумен ще може да се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, но трябва да се докаже трафик

"Ако трафикът е недостатъчен, тогава ще трябва да остане с габаритите на скоростен път, а не на магистрала", каза Павлова.