Баумгартнер скочи от близо 39 000 метра, летя по-бързо и от самолет (++)

Новините

14-10-2012, 17:39

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Австриецът "счупи" звуковата бариера със скок от стратосферата

21.30 Австриецът Феликс Баумгартнер скочи от близо 39 000 метра височина и постави нов световен рекорд!

Той  успя в опита си да се приземи след свободен полет от границата между Земята и Космоса. 43-годишният австриец измина 39 километра за 4 минути и 22 секунди.

19.00 Около 18.30 капсулата, закачена за балон, започна издигане към нарочената височина от 36.5 км. Очаква се тя да я достигне за около 2 часа.


17.30 Полетът беше отлаган няколко пъти заради силен вятър. За последно беше насрочен днес за 15 часа българско време и отново пренасочен за 17.45 часа, както става ясно от канала за директно излъчване на скока

Един от най-опитните експерти в скоковете с парашут ще се издигне в стратосферата над град Розуел в американския щат Ню Мексико. Полетът му към земята ще продължи около 5 минути и 35 секунди, от които в продължение на около 40 секунди със скорост 1110 километра в час. Парашутът трябва да се отвори на километър и половина над пустинята.

Специален скафандър ще защитава Баумгартнер от дебнещите го смъртоносни опасности – преохлаждането и промените в налягането. По време на полета си 43-годишният бивш военен парашутист ще бъде опасан с камери, които ще документират подвига му.

Камерите ще дадат възможност събитието да се проследи пряко в интернет, като организаторите са предвидили 20-секундно забавяне на картината в случай на евентуален трагичен изход.

Ако всичко мине успешно, Баумгартнер ще постави едновременно няколко световни рекорда: най-голямата висичина, от която човек е скачал - 120 000 фута, или 36.5 км; първият човек, прекосил без помощни средства бариерата на скоростта на звука;най-продължителното свободно падане от 5 мин и 35 сек.; най-високо издигнал се управляем балон(предишният рекорд е от 1961 г. - 34.442 километра); най-големият в историята управляван балон.

През юли тази година Баумгартнер вече извърши скок от стратосферата, но от по-малка височина и с по-ниска скорост на падане – 20 километра и 862 километра в час – и благополучно се приземи пак край Розуел.

Засега рекордът за най-голяма височина принадлежи на пилота от Военно-въздушните сили на САЩ Джозеф Китинджър. Той е поставен през 1960 година от височина 31 333 метра. Всички досегашни опити да се подобри този рекорд са завършвали гибелно.

Сега 84-годишният Китинджър е част от екипа на Баумгартнер и ще бъде в радиовръзка с него по време на общо 2.5-часовия експеримент.

Първоначално Баумгартнер ще е в капсула с тегло малко над 1 тон, окачена под огромен балон с хелий, който ще се издига със скорост отоколо 300 метрав минута. Първоначално балонът ще има силно издължена форма с височина на 55-етажна сграда, или почти 168 метра. С изкачването хелият ще се разширява и ще го изпълва, докато стане100 метра висок,с диаметър 130 метра и обем от почти 850 000 кубическиметра.

По време на полета австриецът ще е подложен на няколко смъртоносни опасности. Първата е да не се разхерметизира скафандарът му. Втората се състои в това, че през първите 30 секунди от падането си парашутистът практически няма да изпитва съпротивление на въздух, заради което ще му е трудно да фиксира положението на тялото си. Ако при навлизането в плътните слоеве на атмосферата тялото му се върти около оста си, има опасност да загуби съзнание и да не успее да отвори парашута.

Освен всичко това обаче, засега учените не знаят как ще реагира човешкото тяло при преодоляване на звуковата бариера.

Досега Баумгартнер е извършил повече от 2500 полета от самолети и хеликоптери, както и от небостъргачи и паметници, между които и 101-етажния Taipei 101 в Тайван.

Подготовката му за днешния скок продължава 5 години.Проектът Stratos се финансира от компанията Red Bull.

Изпълнението му първоначално бе насрочено за понеделник, но бе отложено за днес заради лошо време. Изискването е на земята скоростта на вятъра да е под 3 километра в час за излитането на балона, носещ капсулата, от която ще скочи Баумгартнер.