Два нови десятъка

Новините

14-10-2012, 12:26

Снимка:

varna.utre.bg/архив

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Удрят печалбата от хазарт и акции, мислят и за рентата

Два нови данъка влизат в сила до Нова година, обяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. От 1 януари 2013 г. ще бъдат облагани печалбите на физическите лица от хазартни игри и от операции на фондовата борса, пише "Стандарт". В момента те са сред изключенията, върху които държавата не удържа 10%. "В момента се работи по текстовете. Най-вероятно те ще бъдат вкарани между първо и второ четене на Закона за бюджета 2013 г.", каза Дянков. Ако това стане, една десета от всеки спечелен лев от "Еврофутбол" например ще бъде прибирана в хазната.
Прогноза за още три нови данъка през следващите години направи финансист номер 1. Най-коментираният със сигурност ще е този върху рентата от земеделска земя.

Според финансовия министър въвеждането на новите налози е задължително предвид принципите на плоския данък, който действа у нас от 2006 г.
Още три нови данъка вероятно ще има за българите в близките няколко години, прогнозира още Симеон Дянков. Единият, който ще засегне най-много и предимно възрастни хора, е данък върху рентите от земеделска земя. Така собствениците на ниви, които са членове на някоя от кооперациите и получават срещу обработката на земята им по 30-40 лв. за декар на година, ще трябва да оставят 10% от сумата в хазната. "Трябва да има равнопоставеност между различните доходи, защото иначе към изключенията се насочват спекулативни капитали", смята финансовият министър. Другият налог, който според Дянков е добре да се въведе след известно време, е върху финансовите транзакции. Идеята е той да бъде нещо като данъка върху лихвите по депозитите, но да се отнася за по-големите трансферирани суми. По думите на вицепремиера се задава и краят на плоския данък, който работи у нас вече над 6 години. "Той е бил добър вариант за онзи момент и е трябвало да се запази в разгара на кризата", казва Дянков. Нужен е обаче дебат дали след няколко години да не се премине към прогресивен налог върху доходите и пренастройване на данъчната и социалната политика на България заради предстоящото за Европа десетилетие на нисък ръст на икономиката, смята вицепремиерът. Дянков обаче категорично е против сериозното му увеличаване. "Аз съм за ниските данъци, но във вариант с прогресивно облагане", отсече Дянков.