4-ма здравни министри на прокурор

Новините

13-10-2012, 11:45

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Сметната палата описа в одит нарушения при лечението на пациенти на хемодиализа

Прокуратурата ще разследва четирима бивши здравни министри - д-р Евгений Желев, д-р Божидар Нанев, проф. Анна-Мария Борисова и д-р Стефан Константинов

Причината е, че Сметната палата е открила "наличие на данни за престъпление" при осигуряването на лечение на пациентите на хемодиализа през периода 1 януари 2009 г. - 30 юни 2011 г. Направеният одит вече е предаден на главния прокурор Борис Велчев, съобщиха вчера от Сметната палата, пише "Труд".

Вестникът цитира неназовани източници за това, че проблемът идва от неспазването на Постановление на Министерския съвет № 261 от 27 октомври 2008 г. С него се отпускат целеви средства за купуването на апаратура за хемодиализа. Болниците обявили търгове за нея, но тъй като оставали неусвоени средства, те искали разрешение от съответния здравен министър с остатъка от парите или да направят ремонт, или да запълнят друга финансова дупка. "По този начин са погазили волята на МС, която е била парите да се харчат целево - единствено за апаратура. Остатъкът е трябвало да се върне в бюджета, затова съответните министри носят отговорност", обясниха юристи.
Търговете започнали да се подготвят по времето, когато здравен министър е бил д-р Евгений Желев (кабинета "Станишев"). Пред "Труд" д-р Желев коментира: "Решението как да се харчи остатъкът от парите не е вземано по мое време. Това се е случило след юли 2009 г., питайте следващите колеги, аз нямам отношение". Потърсихме и другите трима бивши министри, но те не отговаряха на телефоните си.
Сметната палата описва в одита си и други стряскащи констатации: "Само в две от проверените 6 лечебни заведения диализната апаратура отговаря на изискванията на стандарта." А това означава, че в останалите е съмнителна гаранцията, че при очистването на кръвта пациентите няма да се заразят с хепатит. Другите заключения са: "Диализата у нас е недофинансирана - средната стойност на процедурата, която е фиксирана през 2005 г., не е променяна до края на 2011-а, което е предпоставка за некачествено лечение." Болниците са прилагали и "различни подходи при отчитане на фактически извършените разходи от лечебните заведения".