Подковават отново Коня на Царя

Новините

13-10-2012, 10:49

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

До три седмици връщат статуята до парламента, скулпторите от Требич слагат и юзди

Монументът на Цар Освободител бе свален от постамента пред Народното събрание на 5 септември

Това стана с помощта на 100-тонен кран. Паметникът бе закаран в леярна край квартал Требич, където се реставрира с пари от частния руски фонд "Поклонение".

Нови копита ще има конят на Цар Освободител. Те се изработват в леярната на скулптора Марин Марков в софийския квартал "Требич". Паметникът на Царя бе преместен с огромна платформа в ателието за реставрация.

Новите копита ще заместят отрязаните крака на скулптурата на италианеца Франческо Бруно отпреди 110 години. Краката бяха премахнати с флекс, тъй като корозията по тях бе огромна. "Сега ще покрием новите крака от восък с шамот. След това ще ги изпечем за няколко дни в специална пещ. На мястото на стопения восък пък ще налеем бронз", обясни за "Стандарт" вчера Марков. Целта на бавното изпичане е да се отстрани дори молекулярната влага от калъпа, преди да бъде налят металът.

Старите отрязани бронзови крака на конната фигура пък ще отидат в Музея на София, който се помещава в старата баня в центъра на града. В музея се пази цялата история на Цар Освободител. Според архивите първите документи за паметника са от далечната 1936 година - 34 години след поставянето му. Тогава за първи път се заговаря за реставрация на монумента. Като експерт пък към общината бил привлечен художникът леяр Амедео Кастани. Общината му плаща 400 лева, за да участва в заседания на 2 комисии, които трябва да решат кога и къде да бъде реставриран паметникът. Експертите преценяват това да стане в ателие и през 1937 г. паметникът е свален и изпратен за поправка.

Това е и единствената реставрация на Цар Освободител до 2012 г. През 1937 г. според документите краката на конната фигура са напълнени с цинк. Вътрешността на коня пък е с около 2-3-сантиметров слой шамот. "И досега не мога да си обясня за какво е този пълнеж, вероятно са нагрявали корпуса при пълненето с метала в краката", чуди се скулпторът Марин Марков. Реставрацията от 1937 г. обаче не отстранява най-големия проблем на паметника - краката и плочата под тях не са били захванати към основата на монумента. Специалните железни рамки, които крепят краката към тялото на коня, пък са изядени безпощадно от ръжда. Затова сега се е наложило копитата да бъдат отрязани и изградени наново. "Сега ще вложим тръби с диаметър най-малко 80 мм, които да продължават от тялото на коня през краката и да влизат в основата на монумента", обясни Марков.
Неговите специалисти ще възстановят и съпътстващите фигури на яздещите Граф Игнатиев и княз Николай Николаевич, както и изчезналите юзди и канията на фигурата на княза с коня.
До 3 седмици реставрираните фигури ще бъдат готови и монументът може да бъде върнат на мястото пред парламента, твърди Марин Марков.