10 съвета за икономичен и екологичен живот

Животът

11-10-2012, 19:04

Автор:

Ивелина Вълчева

Всичко от Автора

Защо не да живеем в резонанс с финансите и природата.

Икономичното може да е екологично, както и екологичното да е икономично.

Защо не да живеем в резонанс с финансите и природата. Лесно е и е приложимо. Ето и няколко начина:

1. Да спираме водата, когато мием съдовете

Така не само пестим от сметката за вода, но и щадим природата.

2. Да си вземаме душ заедно с партньора

За този вариант се отнася същото, само че тук, освен икономично и екологично, е и приятно.

3. Да използваме листи втора употреба

Днес постоянно ни се налага да принтираме някакви неща, от които много не са от изключителна важност, не са и документи и позволяват да бъдат принтирани на листи втора ръка, т.е., ако от единия край на листа има нещо напечатано може да използваме другия. Така няма да даваме допълнително пари за нови листи, а и ще спасим дървета. Такива листи можем да използваме и за писане.

4. Да изгасяме лампите, когато не сме в помещението

Какъв е смисълът цялото жилище да свети. Не сучайно в повечето входове на жилищни кооперации осветлението е с фотоклетки. Това пести много електроенергия и пази околната среда.

5. Да не изхвърляме безразборно отпадъците си, а да ги даваме за рециклиране/ пластмаса, метал, хартия, стъкло/

Не е никак красиво да виждаме тротоарите и зелените площи "постлани" с килим от отпадъци. Освен това от всеки отпадък ние можем и да припечелим нещичко като го дадем за рециклиране. 

6. Да използваме торбички за многократна употреба или да си носим найлонова, която да ползваме, а не да купуваме всеки път, когато ходим до магазина

Тази практика ни бе леко наложена, а не избрана. Със слагането на цени на торбичките ние лека-полека се научихме да си носим торбички или да си закупим такава за многократна употреба. Ако всеки път, когато ходим до пазаруваме даваме по 0.14 лв. за торбичка, колко прави това за година? Да кажем, че на ден ходим два пъти до магазина/минимум/ - Средно 100 лева за година ще отидат само за найлонови торбички.

7. Да ползваме градския транспорт 

Градският транспорт, макар и не най-уютен, е много добър начин да се придвижите от точка А до точка Б и то за левче-две.

8. Да се движим с колело

Колелото, освен че ни пести средства, се грижи за природата, а и извайва нашата фигура. А кой не иска пълно портмоне и хубаво тяло? 

9. Да пътуваме с колеги до работа

Този модел е разпространен повече на запад. Но определено да пътуваш с колеги е по-приятно и по-весело, отколкото да пътуваш сам с радиото, а и излиза по-изгодно. И не на последно място по-екологично.

10. Да си преливаме вода от по-голям съм в малка бутилка вместо да си купуваме всеки ден вода

Няма смисъл всеки ден да даваме пари за бутилка вода, след като можем да си купим една по-голяма бутилка, която ще ни стигне за няколко дни, и да си преливаме в по-малка у дома. Освен това така няма да се налага да изхвърляме безброй пластмасови бутилки.