Всеки мъж на 40 - на тест за простатата

Мисия Варна

11-10-2012, 17:51

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Генетичен тест подсказва идеалната терапия и прогнозира наследствеността на рака

Всеки мъж на 40 години трябва да се подлага на профилактично изследване за рак на простата

  Кръвната проба ще алармира за повишени стойности на Простатно специфичния антиген, което е повод за среща с уролог. Това обясни за varna.utre.bg доц. Димитър Калев от Клиниката по онкология  в МБАЛ "Св. Марина" при откриването на третата годишна конференция МОРЕ 2012 (Мултидисциплинарни онкологични разговори и екстракти). В края на форума в събота ще бъде приет Национален документ за правилата на медицинската практика при най-разпространения и злокачествен вид рак при мъжете. Той е изработен в продължение на година от експертен борд от 28 хабилитирани специалисти от почти всички онкологични центрове в страната.

В края на конференцията ще бъде представено и първото по рода си ръководство за диагноза и лечение на невроендокринните тумори, разработено на български език. То е резултат от труда на национален експертен борд от 14 специалисти. Ръководството е пряко свързано с работата на новосъздадените два национални специализирани центъра за невроендокринни тумори, единият от които е в МБАЛ “Св. Марина” във Варна.

Очакваме броят на мъжете с рак на простата рязко да се увеличи тази година, прогнозира проф. Чавдар Славов, национален консултант по урология. Тревожните цифри ще са в резултат не на увеличаване на заболеваемостта, а заради все по-големия брой мъже, които се изследват. От 2010 г. насам кръвната проба за повишени стойности за Простатно специфичния антиген е задължителна за мъжете над 50 г. Досега, според проф. Славов, картината за броя на болните от рак на простатата в България (45 на 100 хиляди души) е била непълна. Той е убеден, че пациентите, които не са се явявали редовно на профилактични прегледи, трябва да бъдат наказвани с доплащане на лечението. Новост в борбата с рака на простатата е осигуреното 100-процентно заплащане на радикалното хирургично лечение от страна на Здравната каса.

Генетични изследвания също идват на помощ при лечение на рака. Новата за България диагностика ще бъде представена пред медиците от проф. д-р Драга Тончева, генетичен консултант към клиника "Малинов" и завеждащ Националния геномен център за социално значими заболявания.

В Геномния център вече разполагаме с ново поколение секвенатор, който ни позволява да стигнем на молекулярно ниво, за да определим най-прецизно диагнозата, прогнозата и терапията при различни заболявания, обясни проф. Тончева. Молекулярният анализ определя дали пациентът ще се повлияе добре от дадено лекарство или обратното. Изследването дава възможност и за определяне на точната доза, необходима за успешното излекуване  

Засега в лабораторията изследват за мутации и предразположеност към рак на млечната жлеза и рак на простатата. Учените могат да кажат и дали за потомството на пациент има риск от същата форма на рак. Ако мутиралите гени се предадат на децата, има опасност при неблагоприятни условия (храна с канцерогенни съставки, замърсена вода и въздух, стрес, преумора) те да отключат опасната болест. Според световната статистика при около 10% от жените с рак на гърдата причината е генетично предразположение. Поетапно клиника "Малинов" ще стартира генетични изследвания за рак на дебелото черво, белодробен карцином, болест на Алцхаймер, левкемии и други тежки социално значими заболявания.

Тема на първите две конференции МОРЕ бяха белодробният рак и ракът на дебелото и правото черво. Догодина форумът ще е посветен на рака на млечната жлеза при жените.