Бяла дръпна над 100 000 туристи с археология

Мисия Варна

11-10-2012, 13:12

Снимка:

Община Бяла

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Причините за увеличението на мераклиите да почиват в Бяла са културните мероприятия и археологическите забележителности на нос Св. Атанас

Над 100 000 туристи това лято са предпочели Бяла пред бетонираните Златни пясъци и Слънчев бряг. 

От юни до август това лято, общо 102 940 български и чуждестранни граждани са почивали или са били на екскурзия в морската община. 10% е увеличението на туристите в сравнение с миналия сезон.

Българските посетил Бяла с цел почивка се е увеличил с 8%, а, с 10 на сто в спрямо лятото на 2011 г. Увеличението на чуждестранните туристи е два пъти повече от отбелязания среден 4,4% прираст за страната, според доклад за международния туризъм през сезон лято 2012 г. на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, похвалиха се от община Бяла. Най-честите чуждестранни туристи са от Русия, Украйна, Полша, Румъния и скандинавските страни.

Причининте за увеличението на мераклиите да почиват в Бяла са културните мероприятия и археологическите забележителности на нос Св. Атанас. "Морето ни също е чисто, а подобрихме и инфраструктурата на града", посочиха още от местната администрация. 

Тази година 91 обекта за настаняване на територията на общината са получили категоризация. Общият брой на нощувките реализирани от туристи в Бяла се е увеличил през 2012 г. с 6% в сравнение с миналата година.

Постъпленията от туристически данък обаче са намалели с 7%, но спадът се дължи на намаляване на туристическия данък за хотели категория 4 и 5 звезди.