Вдигнаха парите за нощни дежурства в Спешното във Варна

Мисия Варна

11-10-2012, 11:29

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От 50 стотинки на левче за час е увеличението, което влиза в сила със задна дата от 1 октомври

Заплащането на нощния труд на работещите в Центъра за спешна помощ се увеличава.

За нощните дежурства медиците ще вземат лев на час. Добрата новина съобщи д-р Десислава Кателиева, член на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ, цитирана от Дарик Варна. Увеличението е в сила от първи октомври.

До момента ангажираните екипи в късните часове на денонощието получаваха 50 стотинки за час. Според условията на сключения колективен договор с работодателя сумата ще достигне един лев. 

В други градове в страната увеличението е факт от няколко месеца, след като бе сключено отраслово споразумение между синдикати и работодатели. Причината за забавянето във Варна е, че центърът в морския град не е разполагал с финансова готовност за промените до момента, обясни д-р Кателиева. 

Това увеличение е осигурено до края на годината и ще бъде реализирано от резерви на центъра, обясни шефката му д-р Мая Рашева. Решението на проблема със заплащането на нощния труд е с неясен срок, смята на свой ред д-р Кателиева. По думите й, причината за тази несигурност е, чецентровете са на държавна субсидия, а клауза в споразумението позволява работодателят да не поддържа увеличението при липса на средства. 

Основните работни заплати в Спешна помощ също са нараснали. Тяхното увеличение е от лятото и е с 18 % - максималното определено. Така възнаграждението на лекар със специалност надхвърля 800 лева, а с малко над 700 лева започва новозавършил медик. Заплащането на лекарите със стаж над 10 години е над 750 лева. Шофьорите на линейки във Варна вече получават 411 лева. Допълнителните възнаграждения са 1 % за прослужено време и 20 лева за условия на спешност. 

132 са щатните места за водачи на линейки във Варна. По информация на д-р Рашева незаетите от тях са само 8. 

В Спешното има свободни места в два от екипите към центъра. Причината е, че няма желаещи да се включат в тях. От новозавършилите 100 медици тази година, едва двама са пожелали да работят в Спешна помощ. Техните намерения са да продължат реализацията си в чужбина. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен