Морето завря от паламуд

Мисия Варна

11-10-2012, 08:03

Снимка:

АРХИВ © IMPACT PRESS GROUP

Автор:

в. "Монитор"

Всичко от Автора

От години не е имало толкова много риба в морето

Рибарите от нос Калиакра до Златни пясъци се радват на богат улов през последната седмица, похвалиха се те.

От години не е имало толкова много риба в морето, каза Виктор Лучиянов от Балчик, известен сред рибарите по цялото Северно Черноморие с прякора Професора. Според него това се дължи на миналата тежка зима, когато водата се обогати на кислород, благодарение на което малките рибки бързо се развиха, популацията скочи драстично, което пък от своя страна привлече хищниците.

“В момента има много паламуд. Мой приятел за една вечер извади от мрежите си 600 парчета по 1 килограм. На чепаре пък се хващат по 40-60 броя. Майсторите като мен обаче хващат царя на рибите – лефера. От една седмица има много лефер, пълно е с паламуд и чернокоп. На едно излизане в сряда хванах 70 лефера, в четвъртък – два, защото беше лошо времето, в петък – 20, в събота – 32, в неделя – 7. Въобще в момента има изобилие от риба и аз от много години не помня такова нещо, каза Професора. “Монитор” припомня, че още през август Виктор Лучиянов предрече, че в края на септември и началото на октомври ще има много едър паламуд – от 500 грама до килограм.

Големият риболов на паламуда ще бъде през втората половина на октомври, а лефер ще има до 15 ноември.

Килограм лефер от рибар струва от 25 до 32 лева. Сафридът се търгува за 4-5 лева килото, чернокопът – от 5 до 12 лева, в зависимост от големината на парчето, паламудът върви от 7 до 12 лева. Прекупвачите масово изкупуват улова на рибарите и го замразяват в хладилните камери, тъй като пласирането на прясна риба по ресторантите край морето намаля заради приключване на сезона.

Балчишките рибари са разочаровани, че по отредения им рибарски порт
нищо не се инвестира от собственика – държавното предприятие “Рибни ресурси”. През ноември рибари от Балчик ще обменят опит в Полша. Там те ще научат как работи тяхната местна инициативна рибарска група и какво са постигнали по усвояване на еврофондовете. Община Балчик работи по стратегията на местната инициативна рибарска група Шабла – Каварна – Балчик.

Предстои да се кандидатства за европейски пари с два проекта. Единият е за модернизация на съществуващата лодкостоянка пред старата мелница в Балчик, а вторият е за монтиране на релса за приплъзване на плавателни съдове на сушата и организиране на екоучилище, свързано с риболовството. Общата допустима стойност по всеки от проектите е левовата равностойност на 150 хиляди евро. След реализацията на проектите се очаква старите рибарски бараки да се съборят и да се заменят с нови, модерни лодкостоянки, тоалетни, бани и складова база.

Леферът кълве на силиконови октоподчета

За улов на лефер и паламуд са необходими специални чепарета, твърдят опитни рибари. Повечето от тях ги майсторят сами през зимата, когато не излизат в морето. Чепарето е с големи куки и дебела месина. Куките са завързани към повода с тънка метална проволка, тъй като паламудът е със остри зъби и прерязва кордата. На чепарето не се слага стръв. За примамка на куките се поставят пера от мъжки петел, лъскави пера от фазан, а последният хит сред рибарите от Балчик са силиконови октоподчета, съчетани с ламе. Те проблясват във водата и привличат рибата. Друга хитрост са воблерите. Това са изкуствени рибки в различни цветове.

Чепарето за лефер и паламуд обикновено се прави с около 30-40 куки, бидемът (поводът) на всяка от които е около 50 сантиметра. Чепарето завършва с олово от 1 килограм. Пуска се във водата и се влачи с лодка, като чепарето се държи с ръка. Скоростта на лодката трябва да е ниска, казват рибарите. За този улов е необходимо дълго търпение и голямо обикаляне, докато се усети първият удар. Рибата се движи на пасажи и се хваща на куките една след друга. За всеки рибар това е най-голямото удоволствие. След като рибата е захапала куките, чепарето се обира и постепенно се изтегля до куката с последната риба.

Уловът на лефер и паламуд с чепаре е опасно занимание за сам рибар, особено ако се нанижат повече екземпляри, предупреждават морските вълци.