Хора на Прокопиев и Р.Овч. точили хазната с ДДС

Парите

11-10-2012, 08:02

Снимка:

БГНЕС / ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Автор:

в. "Монитор"

Всичко от Автора

Имената на близки до Румен Овчаров бизнесмени изплуваха в поредния сигнал за злоупотреби в енергетиката.

Близкият до ексминистъра Румен Овчаров енергиен бос Красимир Георгиев и хора на олигарха Иво Прокопиев са замесени в източване на държавната хазна чрез върнат ДДС.

Това се твърди в сигнал до новосформираната антикорупционна комисия в НС, който беше изчетен на вчерашното й заседание от нейния председател Яне Янев. Комисията реши да бъдат проверени описаните в 10 страници данни, които са подплатени и с документи, включително за офшорни фирми. С тях от сдружението „Национална антикорупционна коалиция” изобличават собственика на „Каолин”, като в детайли описват как близки до него дружества са участвали в схеми за източване на ДДС чрез фиктивни договори. От думите на Янев стана ясно, че е описана далавера, осъществена чрез 3 фирми, която била установена дори с ревизионен акт на НАП.

Ставало дума за консултантска дейност по изграждането на фотоволтаичен парк. Подателите твърдят, че сред замесените фирми е „Индустриална зона Варна Запад” на Георги Сотиров - съдружник с Красимир Георгиев и Едуард Манукян в скандалното дружество „Фронтиер”, с което бе замесено и името на Овчаров.

„Систем Консулт” на Сотиров издала фактура за извършена дейност на стойност 600 000 лв. и така били прибрани от ДДС цели 120 бона. Сред облажилите се била дори щерката на бизнесмена. В сигнала, озаглавен „Как фирма на Иво Прокопиев е източила 120 000 лв. от държавата и как осъденият да връща парите олигарх преобразува фирмата си на офшорка”, се подчертава, че олигархът върти бизнес с описаните лица, като участва в собствеността на десетина ВЕЦ-ове. Янев показа вчера 3 папки, получени от прокуратурата и ВСС в комисията, която той щял да предложи да стане постоянно действаща. Депутатът коригира премиера Бойко Борисов, като обясни, че не са съвсем коректни думите му, че от АЕЦ „Белене” налице е един гьол. „Това не е гьол, а сатурнова дупка за източване и пране на пари”, категоричен бе Янев. По думите му има 20 000-30 000 страници документи за далаверите в енергетиката.