10 бона глоба за кмет, ако спъва градоустройството

Новините

11-10-2012, 08:02

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Местните управници имат 6 месеца да стартират процедура за ОУП

Глоба от 10 000 лв. ще отнася всеки кмет, който забави процедурата по изготвяне на Общ устройствен план (ОУП) за съответната община.

Санкцията беше разписана вчера от депутатите с приетите на второ четене поправки в Закона за устройство на територията. Текстовете задължават кметовете в срок от шест месеца да възложат изработването на ОУП, а цялата процедура по приемането им трябва да приключи до 2016 г. Както „Монитор“ писа, в момента около две трети от местната власт не си е свършила работата и в 100 общини няма влезли в сила градоустройствени планове.

„Ако изискването за изготвяне на ОУП в срок не бъде изпълнено, реалната санкция ще бъде за самите жители на общината“, коментира шефът на регионалната комисия в парламента Любен Татарски. Той поясни, че в общините, които нямат общи устройствени планове след 2016 г., няма да могат да се реализират никакви проекти извън границите на населените места. „Там няма да може да се прави нищо – да се променя предназначението на територията, земеделска земя или горски територии, с което се спират всякакви инвестиционни дейности в тези общини“, допълни депутатът.

С друга поправка в закона, която се очаква да бъде приета от депутатите днес, се въвежда амнистия за незаконните постройки, вдигнати до края на март 2001 година. По този начин сградите, които нямат строителни книжа, но се вместват в градоустройствените планове, няма да бъдат събаряни, а ще получат документ за ползване. Според сегашните разпоредби тази амнистия важи за сгради без строителни разрешителни, издигнати не по-късно от 1987 г.

Навсякъде в страната има такива обекти. Ако тръгнем да ги премахваме, трябва да съборим половин България, обясни Любен Татарски.

От поправката могат да се възползват и хората, които са си остъклили балконите, без да са извадили необходимото за това разрешително.

Амнистията за незаконните сгради обаче няма да важи за вдигнатите вили в чашките на язовирите, както и за строежите, които вече са в процедура по премахване.