Депутатите с 400 паркоместа под земята

Новините

10-10-2012, 07:05

Автор:

в. "Монитор"

Всичко от Автора

Обзавеждат новата пленарна зала с по-широки банки и шумоизолиращ купол

С подземен паркинг, които ще побира до 400 автомобила, може да се уредят депутатите след преместването си в бившия Партиен дом, съобшава "Монитор". 

В момента в някогашната централа на БКП заседават парламентарните комисии, но най-късно в началото на идната година ще стартират строителните дейности по преустройството на зала "Св. София", където в бъдеще ще се провеждат пленарните заседания. Идеята е цялата дейност на избраниците да бъде поместена под един покрив, за да не им се налага, както сега, да пътуват между двете сгради на пл. "Народно събрание" и пл. "Княз Александър I". Единственият собствен паркинг, с който разполага бившият Партиен дом, е във вътрешния двор на зданието, но той е твърде тесен и няма да може да побере дори малка част от новите коли, с които ще се сдобият скоро депутатите.

Затова парламентът ще закърпва положението, като ползва паркинга срещу БНБ, който е обособен в карето между двореца и бившия Партиен дом, обяснява главният секретар на НС Иван Славчов. По думите му се обмисля обаче изграждането и на подземен паркинг.

Според архитектурното бюро "Никонсулт", което спечели проекта за преустройство на зала "Св. София", под бившия Партиен дом може да се построи паркинг на три етажа, чийто брой заедно с междинните нива на практика ще достигне до шест. Проучванията на експертите сочат, че там е възможно да се обособят поне 303 места за паркиране.

Ако мястото позволявало да се копае на по-дълбоко пък, етажите можело да бъдат дори 4, а местата да нараснат до 400. Входът ще е откъм улица "Московска".

В бившия Партиен дом депутатите ще разполагат и с двойно по-просторни от сегашните банки. Те ще се простират на 90 сантиметра пред законотворците. 

Архитектите предлагат още куполът отгоре да бъде изграден със стъклопакети с високо ниво на шумоизолация. Според проекта трябва да се постави 8 мм външно закалено стъкло с повишен соларен фактор, както и вътрешен изолиращ триплекс с редукция на въздушния шум. Целта е да се неутрализира дори тропотът при дъжд за да не се смущава работата на избраниците в реконструираното помещение, чиито чертежи са вдъхновени от новата пленарна зала в сградата на Райхстага в Берлин.