Бизнесът скочи на дългото майчинство

Новините

09-10-2012, 08:02

Снимка:

Стандарт Нюз

Автор:

в.Стандарт

Всичко от Автора

Бизнесът не приема и заради вдигането на пенсиите от догодина да се увеличи осигурителният таван от 2000 на 2200 лв.

Люти спорове за бюджета се очакват днес в тристранката, съобщава "Стандарт".

Синдикати и работодатели вече изказаха коренно противоположни виждания може ли в хазната да влязат повече приходи и за какво да бъдат похарчени те.

"Ако толкова много искат да увеличат майчинските, както настояват синдикатите, тогава нека съкратят режима от 410 дни на плащане за бременност, раждане и гледане на дете до 1-годишна възраст." Това заяви Евгений Иванов, директор на Конфедерецията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). По думите му никъде в Европа "нямало такова животно - две години да се плащат майчински и болнични за бременност и раждане".

Бизнесът не приема и заради вдигането на пенсиите от догодина да се увеличи осигурителният таван от 2000 на 2200 лв. Те са против и запазването за постоянно на плащането от страна на работодателя на първите три дни от болничните. "При положение че 1 млн. души не плащат за пенсия, а 1,9 млн. не плащат за здраве, не е коректно да се товари сериозният бизнес, който поема голямата част от осигуровката", смята Иванов. Работодателските организации са против и запазването на съотношението, в което се поделя осигурителната вноска между работодателя и работника. Тя вече трябваше да е 50 на 50, но от години е замразена на 60 на 40.

Ще настояваме да се свали до 10% наказателната лихва при забавяне на превода на осигуровките, заяви Димитър Бранков, зам.-председател на БСК. В момента тази лихва е 20% над основния процент. От БТПП пък недоволстват, че и през 2013 г. не се предвижда намаляване на 15-процентния данък върху едноличните търговци, нито премахване на налога върху дивидента от 5%.