Рекетът в детските градини във Варна отново на мода

Мисия Варна

05-10-2012, 14:14

Снимка:

АРХИВ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Заповедта на кмета, която забранява задължителното "спонсорство" е в сила

Искането на пари от родители на деца приети, в детски градини във Варна отново е на мода, научи ВарнаУтре.бг.

Въпреки кметската заповед, която преди време забрани спонсорството, още на първите родителски срещи на родителите е било съобщено, че трябва да отделят различни суми за купуването на играчки, обзавеждане, канцеларски и санитарни материали.

В забавачница в "Аспарухово" се иска твърда сума от 50 лв. на родител. Толкова събират и в градина във "Възраждане". Тарифата на една от големите забавачници в центъра е по 100 лв. от родител. В една от градините в кв. "Младост" трябва да купуват, моливи, картони, хартия, прах за пране и други почистващи препарати, играчки, папки, класьори и др., като на родител се пада да се бръкне с около 35 лв.

Заповедта на кмета, която забранява в спонсорството, все още е в сила, потвърди зам.-кметът по образованието Коста Базитов, след като бе запознат с конкретен пример за искане на пари от родители. След като разговарял с директорката на посочената градина обаче, Базитов обяви, че нямало такова нещо.

Кметът на Варна Кирил Йорданов пък препоръча зам.-кметът да си следи ресора, а след това поиска конкретните сигнали да бъдат изпратени и до него.

Масово се искат пари. Уж е пожелание и който има възможност, но ни извиват ръцете, категорични бяха над 10 родители на деца от различни градини. Те обаче отказват да застанат с имената си, заради притеснението, че ако дадат гласност това ще рефлектира върху децата им. Никой от анкетираните родители, оказа се, не беше в течение, че съществува заповед, която забранява задължителното "спонсорство".

Проблем с рекет в градините имат и в Пловдив, където обаче само преди ден кметът Иван Тотев обяви, че ще уволни всеки директор или учител в градина, позволил да се събират пари от родители за консумативи и материали.