Варна 2010 громи на старта на международния турнир по баскетбол в инвалидни колички

Спорт

05-10-2012, 14:10

Снимка:

Личен архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

СНИМКИ: Варненци нанесоха съкрушаващ удар по тима от Молдова побеждавайки го с 60:8

Със специална церемония в зала "Конгресна" на ДКС в морската ни столица бе официално открит първия по рода си в България международен турнир по баскетбол в инвалидни колички.

Трофея в надпреварата си оспорват 4 отбора – домакините от СКХУ "Варна 2010", националните отбори на Румъния и Молдова, както и състава на СК "Одеса" (Украйна). Сред специалните гости на откриването бяха кмета на Варна Кирил Йорданов, основния благодетел на СКХУ "Варна 2010" и човека с най-голяма заслуга турнира да се състои Иван Портних, председателите на Параолимпийските асоциации на България и Румъния – Илия Лалов и г-жа Сали Ламонт, депутата Даниела Петрова, представители на Община Варна, някои от районните кметове в морската ни столица, баскетболната легенда Симеон Варчев, както и най-добрата ни параолимпийка – двойната сребърна медалистка от Параолимпийските игри в Лондон Стела Енева.

Химнът на Република България също огласи зала "Конгресна". Веднага след церемонията започнаха и битките на баскетболното игрище, а началния удар на първия мач от програмата между СКХУ "Варна 2010" и тима на Молдова даде Иван Портних. Двубоя завърши с категоричен успех за варненци, които буквално скриха топката на съперника, сразявайки го с повече от категоричното 60-8. Във втория мач състава на Румъния сломи СК "Одеса" с 30-14. В събота турнира продължава с две сесии. От 10.00ч. сутринта е двубоя между Румъния и Молдова, а след това варненските момчета се изправят срещу украинците.

Следобед от 16.00ч. играят Молдова и Одеса, а около 17.30ч. е и сблъсъка между СКХУ "Варна 2010" и отбора на Румъния. След това надпреварата ще бъде официално закрита с награждаването на призьорите, като за шампиона ще има купа, медали за подгласниците, а освен това организаторите са предвидили и индивидуални награди.