Грип мутант за Коледа

Новините

05-10-2012, 08:35

Снимка:

Архив

Автор:

в. "Стандарт"

Всичко от Автора

Формулата на "Виктория" е A/N3N2. Това означава, че е от най-опасните вируси, които имат силата да причиняват големи епидемии

Грип мутант ще ни удари за Коледа, предупредиха от здравното министерство.

Вирусът "Виктория" вече върлува в Европа, а у нас се очаква в края на декември, пише "Стандарт". Опасният вирус е бил изолиран за първи път миналата година в австралийския щат Виктория, на който е кръстен. Мутантът е далечен братовчед на познатия "Пърт", който бе главният виновник за грипната епидемия през миналата зима. Формулата на "Виктория" е A/N3N2. Това означава, че е от най-опасните вируси, които имат силата да причиняват големи епидемии, обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Той предупреди, че грипните вируси са много коварни заради бързите си мутации. "Съвсем малки промени в структурата им ги правят напълно непознати за имунната система на хората и те се разболяват веднага", допълни Кунчев.

Опасният вирус "Виктория" пък често води до усложнения. Най-сериозните от тях пневмония, инфаркт и инсулт. Грипът е изключително опасен за хората над 65-годишна възраст и страдащите от сърдечно-съдови, белодробни и еднокринни заболявания, допълни д-р Кунчев. Според него тази група пациенти могат да се предпазят, ако се ваксинират. Противогрипните инжекции на родния пазар съдържат трите грипни щама, които по прогнозите на Световната здравна организация (СЗО) ще шетат тази зима в Европа. Освен щама на "Виктория" ваксините защитават от още два щама. Единият от тях е прословутият свински грип с официално име "Калифорния". А другият се казва "Уисконсин". Той е от по-безопасната група В, изолиран за първи път през 2010 г. в едноименния австралийски щат.

Сезонните грипни щамове все още не са стъпили сериозно в Европа, успокои д-р Кунчев. Според прогнозите те ще се развихрят по Коледа. У нас най-вероятно ще бъдат донесени от Англия със самолет. Причината е, че досега данните сочат, че най-много нашенци, дошли си от Албиона, носят грипните зарази. Затова е добре противогрипната имунизация да се направи през октомври или най-късно през ноември. Организмът изработва защитни антитела в рамките на 2-3 седмици. Така ако вирусът попадне в тялото, имунната система веднага дава команда и тренираните войници влизат незабавно в битка с чуждия нашественик. Разчитаме на личните лекари, които да обясняват ползата от ваксините особено за рисковите групи, в които влизат освен старите хора и хронично болните, и малките деца, бременните и хората, чиято работа е свързана с много контакти, изтъкна здравен инспектор номер 1.