Как училището се превърна в джунгла

Новините

02-10-2012, 08:09

Автор:

"Новинар"

Всичко от Автора

Децата твърде често си позволяват своеволия

Второкласник от Пловдив е изключен от училище заради отправена към учителката му обида,

пише в коментар за родното школо в. "Новинар".Малчуганът нарекъл преподавателката си „кучка”. Можем да го приемем като поредния училищен инцидент, при това далеч не най-драстичния, на фона на откровената агресия, която често цари в школата.

Някои от нас вероятно ще кажат, че мярката е правилна и мястото на дете, което не може или не желае да се адаптира, не е в училище.Че децата твърде често си позволяват своеволия и обидата „кучка” не е единствена, която една учителка може да получи. Други ще я определят като прекалена и ще издигнат глас в защита на хлапето, което е можело да получи още един шанс за приобщаване, вместо да бъде отписвано с лека ръка и стигматизирано.

И едните, и другите със сигурност ще намерят достатъчно аргументи в защита на своята теза.Естествено е и, че всяка от двете страни в конфликта си има своята истина. За родителите на отстраненото дете е нормално да намират решението на училищното ръководство за крайно, лишено от професионализъм, и съответно да търсят своите права. В крайна сметка те са хората, които са осиновили проблемно дете, постарали са се да направят всичко възможно да го социализират и са наели психолог, който да помогне за по-бързата му адаптация в живота (доколко това е успешно, е друг въпрос).

И имат основание да очакват повече търпение в отношението на учителите към него. За ръководството и засегнатата учителка това може би е капката, преляла отдавна препълнената чаша на търпението. От постоянния стрес, на който учителите са подложени, от ниските заплати, с които е оценен трудът им, от всички случаи на демонстрирано неуважение от страна на самонадеяни и самозабравили се ученици, (за съжаление нерядко подкрепяни от своите родители), и от откровеното презрение към професията им в последните години.

Но преди да се разделим на лагери по конкретния казус с изключения второкласник, може би първо трябва да потърсим отговор на въпроса как училището се превърна в джунгла, където образованието и възпитанието се изместиха от агресия и липса на уважение?