Капитани: Външно да подпише споразумение за свободата на кап. Собаджиев

Мисия Варна

01-10-2012, 12:08

Снимка:

АРХИВ

Автор:

Златина Стефанова

Всичко от Автора

Припомняме, че кап. Собаджиев бе задържан на 28 март 2011 г.

Капитан Собаджиев може да бъде пуснат от панамския затвор още през тази година, ако външно министерство подпише споразумение за правна помощ с Панама.

Това съобщиха във Варна група от капитани и приятели, обединени около идеята да освободят Собаджиев. Инициативата за споразумението обаче трябва да дойде от Министерството на външните работи. Групата е убедена в невиността на капитана. Към момента здравословното му състояние е добро. Той се представлява от двама адвокати, като дори е ангажиран трети - нает от българска адвокатка, регистрирана в Панама, съобщи на пресконференция кап. Стоян Ангелов.

Припомняме, че кап. Собаджиев бе задържан на 28 март 2011 г. На кораба са намерени 169 кг. кокаин. От тогава той е в панамски затвор. Не е имало други българи на плавателния съд. Адвокатите му подозират украйнският старши-помощник в манипулиране на показанията. Причината е, че липсват документи за извършен разпит на старши-помощника. 

Кап. Стоян Ангелов съобщи още, че кораб „Маас Трейдър” е под холандски флаг, но страната не е уведомена за ареста на Собаджиев. Продължажа кампанията по набиране на средства в помощ на капитана.