По мотивите ще ги познаете

Новините

01-10-2012, 06:14

Автор:

"Труд"

Всичко от Автора

Законът дава 15 дни след прочитането на присъдата, в които мотивите трябва да бъдат обявени

Бившият шеф на "Булгартабак" Христо Лачев, Илко Семерджиев, който ръководеше здравната каса, и ексдиректорът на "Софийски имоти" Тошко Добрев не си приличат само по това, че са бивши и че са подсъдими за различни престъпления, констатира в анализ на в. "Труд" Доротея Дачкова.

 Обединява ги и фактът, че срещу тях има присъди, които не са влезли в сила, защото не могат да се придвижат по инстанциите. Причината е, че съдиите, които са ги признали за невинни или виновни, още не са написали мотивите за решенията си. В списъка без мотиви се подреждат и куп дела, които не са попадали във фокуса на общественото внимание.
Ако липсват мотиви, все едно няма присъда. Затова и докато не бъдат обявени, фактически приключили на първа инстанция дела, не могат да се придвижат към окончателен съдебен акт. Бавенето се превръща в още по-голям проблем, когато не води до качество. При всички случаи давността не спира да тече и да приближава процеса към фазата "отказ от правосъдие".

Законът дава 15 дни след прочитането на присъдата, в които мотивите трябва да бъдат обявени. За по-сложните дела съдията има един месец да се мотивира. Срокът не е задължителен, а препоръчителен. Колкото по-натоварен е съдът, толкова повече има риск да се отдалечи от него. В претоварени съдилища като градския в София за разумен се смята срок до 2-3 месеца.

Рекордьорите

Проблемът с мотивите е стар. Той върви ръка за ръка с натовареността на магистратите и с условията, в които някои от тях работят. За това самите съдии алармират от години. Но отговорните фактори, начело с Висшия съдебен съвет, не се впечатлиха особено. Съветът се задоволяваше да наказва бавните, но не се престрашаваше да бръкне надълбоко.

За цената, която правосъдието плаща за свръхнатовареността, усилено се заговори покрай уволнението на шефката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова от Софийския градски съд (СГС). Висшият съдебен съвет наложи най-тежкото наказание заради ненаписаните в срок мотиви по три дела. По едно от тях е изтекла абсолютната давност за наказателно преследване. Тодорова, която в момента обжалва уволнението си, далеч не е единствената.

10 от наказателните съдии в СГС имат непредадени мотиви към 15 септември т.г. (виж таблицата). Има и фрапиращи случаи на забавени повече от 5 г. мотиви. Рекордьор е съдия Мими Петрова. Тя държи първенството и за брой, и за срок. В списъка са 27 нейни дела.

Данните са от справка, поискана от "Труд" от СГС за това кои присъди са без мотиви, както и кои са написани през съдебната лятна ваканция, след като са били бавени дълго време. От съда предоставиха първата справка, но отказаха втората. "Ръководството на съда се е срещнало с всички съдии, които са забавили мотиви. Обърнато им е внимание. Срещите са били преди съдебната ваканция и им е даден толеранс до края да изпишат делата си. Сега следва изготвяне на подробна статистика, анализ и предприемане на нови мерки от ръководството." Това се казва в официалния отговор от съда.

Някои от делата на съдия Мими Петрова са образувани през 2003 и 2004 г. По три от 27-е процеса в черния списък присъдата е четена още през 2007 г. Сред делата има за организирана престъпна група, за престъпления по служба, за контрабанда на наркотици, за контрабанда на злато, за измама, за укриване на данъци, за опит за убийство.

Ето един от "пресните" случаи, който чака мотиви от декември 2011 г. Делото е срещу Е. Б. Н. Той е осъден на 4 години затвор и 25 хил. лв. глоба за това, че като надзирател в София е помагал на трима наркозависими затворници да си набавят дрога през пролетта на 2009 г. Един от затворниците междувременно е починал.

Друг съдия, прословут с бавното писане на мотиви, е Мариян Марков. Към 15 септември 10 от делата му чакат да бъдат изписани. Най-брадясал е процесът за укриване на 128 хил. лв. данъци срещу бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев и съпругата му Мирела. Марков ги оправда през февруари 2010 г. Този съдия има и други известни подсъдими в очакване. Например 14 души, обвинени по аферата "Софийски имоти", начело с Тошко Добрев, които бяха оправдани през април т.г.

Мотивите на Марков чакат още дела за причинена при катастрофа смърт, опит за убийство, грабеж и измама за над 200 хил. лв.

В края на м.г. депутатът от ДПС Митхат Табаков пък бе осъден на 5 г. за нарушения при обществени поръчки от времето му като кмет на Дулово. Присъдата, която още не може да се придвижи по инстанциите, бе четена от съдия Иван Коев.

И шефката на СГС се бави

В списъка са три дела, по които присъди е произнесла председателката на Софийския градски съд Владимира Янева.

На 8 ноември м.г. Янева е оправдала С. Й. С. за причиняване на смърт по непредпазливост. Подсъдимата е била кранист в "Кремиковци". Инцидентът, заради който е пратена на съд, е станал на 19 юли 2007 г.

Втората присъда, която Янева е произнесла, но още не е мотивирала, е по дело за грабеж, който е опасен рецидив. На 28 декември м.г. шефката на СГС е признала подсъдимия М. В. А. за виновен и му е определила наказание от 5 години и половина затвор. Прокуратурата явно се е съгласила с решението, защото не е протестирала. Мъжът обаче е обжалвал.

Третото дело, с което Янева е в черния списък, е за подкуп. По него на 21 януари 2012 г. за виновен е признат С. Д. И. Съдията приема тезата на прокуратурата, че на 29 август 2006 г. в софийския кв. "Борово" мъжът е предложил 500 лв. на двама полицаи по време на спецакцията. Целта на подкупа била С. Д. И. да не бъде задържан. За това Янева му определя 6 месеца ефективна присъда. И тъй като подкупът е по време на условна присъда от 1 година, С. Д. И. трябва да изтърпи и нея. И тук, тъй като още няма мотиви, процесът е на трупчета в СГС.

Румяна Ченалова, която гледа делото "Октопод", също е сред магистратите със забавени дела. Тя вече е търговски съдия, но мотиви от нея чакат дела за катастрофи и опит за убийство.

Т.нар. дело за джакузито срещу Валентин Димитров чака мотиви близо 2 години. По него на 14 декември 2010 г. той бе признат за виновен за тежка безстопанственост. Съдия Димитрина Ангелова му определи 3 г. затвор. И бе на път да закръгли същия период в писане на мотиви, но ги е предала на 20 септември, сочи справка в електронното деловодство на съда.

Адвокати в очакване

Мотиви за оправдателната си присъда чака и бившият шеф на Националната здравноосигурителна каса Илко Семерджиев. Той бе оправдан от съдия Владимир Астарджиев през юни 2009 г., че през декември 1999 г. е нарушил Закона за обществените поръчки. Астарджиев има да изпише и дела за организирана престъпна група, измама, убийство, подкуп.

Съдия Атанас Атанасов пък трябва да мотивира, четена през юли присъда по дело за организирана престъпна група за имотни измами от четирима души (един от тях е починал по време на делото). Двама от подсъдимите в този процес са адвокати - Явор Димитров и Мартин Христов. И двамата са признати за виновни, че използвали фалшиви документи пред различни съдебни състави и за това Димитров е осъден на 4500 лв. глоба, а Христов - на 1500 лв. Съдът обаче приема, че не става дума за организирана група. Подсъдимата с тях Красимира Николова е оправдана.