Министър начело на журито за пешеходния ринг на Варна

Надпреварата е за проект на пешеходен ринг в центъра на града

Министърът на културата Вежди Рашидов ще оглави журито в конкурса за най-добър проект за естетизация и реконструкция на главните пешеходни зони във Варна. 

Надпреварата е за идеен инвестиционен проект за пешеходния ринг, който трябва да се изгради в центъра. Той обхваща градинката около Катедралата, пространството зад Операта, ул. "Цар Симеон І", бул. "Княз Борис І", Съдебната палата и Държавния архив. Включени са още бул. "Княз Борис І" в частта от площад "Независимост" до бул. "Цар Освободител", градинката на "Севастопол" и бул. "Сливница" от входа на Морската градина до "Мария Луиза", както и връзката главна пешеходна зона – Римски терми – море. Проектът за пешеходния ринг е на стойност 5 млн. лв. 

Всички сгради и обекти, които влизат в обхвата на пешеходната зона, ще бъдат реконструирани, а начинът, по който ще изглежда средата, ще се определи чрез конкурса за идеен проект.

Освен културния министър, в журито влизат още зам.-кметът арх. Димитър Николов, главният архитект на града Петър Йорданов, шефът на Варненското историко – архитектурно дружество "Наследство" Николай Савов, членове на управителния съвет на Камарата на архитектите, юристи и шефове на дирекции в общината.