Не се боря за стола в политиката

Новините

27-09-2012, 05:31

Автор:

"Труд"

Всичко от Автора

"Длъжни сме с нашия опит и морални устои да дадем на хората сериозна алтернатива".

"Труд" помества днес интервю с независимия депутат и бивш зам. председател на ДПС Касим Дал.

- Г-н Дал, днес се събира Инициативният комитет за учредяване на партията ви. Как ще се казва тя, кои хора ще са там, какво ще е вашето място?
- Вървим по законовата процедура - днес се събира Инициативният комитет, а учредителният конгрес ще е през декември в София. Името ще е продължение на проекта, който стартирахме след изключването ни от ДПС с фондацията ни (тя се казва "Свобода и достойнство" - б.р.). Днес ще видите млади хора, имена в професиите си, които досега са избирали, но не са имали шанс да бъдат избирани. Ще има представители на всички региони, с изключение на Габрово и Враца - не успяхме да учредим структури там, но и това предстои.

- "Откраднахте" ли лица от други партии?
- Не сме ние специалистите по кражбите, вървим си по нашия път. Идеята не е определени хора да си имат партия, просто защото си нямат в момента. След дългогодишните ни опити да променим всичко лошо в ДПС, което избирателите ни и обществото като цяло не одобряваха, длъжни сме с нашия опит и морални устои да дадем на хората сериозна алтернатива.

- Каква ще е вашата роля? Чува се, че няма да заставате на лидерска позиция, както доста хора, които ви подкрепиха след изключването от ДПС, очакваха. Да не се разочароват?

- Имам предложение да оглавя Инициативния комитет. Но категорично заявявам, че нямам намерение да се кандидатирам за лидер на партията. Ще предложим за поста Корман Исмаилов.

- Да не се изтълкува като бягство от отговорност?

- За тези 27 г. в политиката никога не съм имал лидерски амбиции. Никога не съм се борил за стол. Не бягам от отговорност, напротив. Поемам я и вярвам, че заедно с по-младите хора можем да променим България.

- Сигурно често ви питат - ДПС-2 ли правите?

- Категорично не правим ДПС-2. Правим национална партия, а основната ни цел е да спрем противопоставянето между хората, да спрем лъжата, мимикрията, корупцията. Всичко това са синоними на ДПС. На висок глас изрекохме тези неща и бяхме изключени.

- Значи не правите ДПС-2, а антипод на ДПС, който ще се бори с Доган.

- Имаме амбицията да изградим партия, която ще защитава интересите на всички български граждани. Антипод на цялата политическа система досега, която обслужва интересите на един тесен кръг от хора. А на Доган има кой да му потърси сметка.

- Кой е този "тесен кръг"? Всяка нова партия се обявява за алтернатива на политическата система, а и при НДСВ, ГЕРБ, формацията на Кунева отпред застават хора, които са неин продукт, носят качествата . Защо сега да е различно?

- Защото досега винаги едни и същи компрометирани политици се мултиплицираха под друга партийна форма и отново се домогваха до властта. Това е целият майсторлък на кукловодите на прехода, обвили в тежка зависимост почти цялата политическа класа у нас. При нас принципът е различен. Пак казвам - залагаме на млади хора, които искат да променят нещо, а не безочливо да лъжат избирателите.

Вярваме, че българските граждани, макар и късно, са проумели истинските причини за злото, което ни залива и ще се обърнат към партиите, които излъчат неопетнени хора. Все някога общественият морал ще надделее над личния келепир.

- ДПС е синоним на корупция, казвате, но вие бяхте най-отпред там 20 г. Кога разбрахте, че има корупция? Защо не говорехте тогава?

- Всеки, който ме познава, знае, че винаги съм се борил против това, което ставаше. Говорех вътре в партията, винаги съм си казвал мнението. Капката, която преля чашата, бяха досиетата на Държавна сигурност. Видях истинските лица на 80% от ръководството на ДПС. Бях длъжен да кажа на глас, че с това ръководство ДПС ще е винаги изолирано и ще обслужва само лидера си.

- Добре, какво общо има моралният казус с досиетата с корупцията? И мълчането за нея, ако я е имало, както твърдите?

- Та нали именно връзки, които лъсват от досиетата, са показателни за случилото се през целия преход. Всички кредитни милионери, всички натрупвания на капитал от 1989 г. насам са с такъв генезис. Да сте видели или чули някой от тези служби или от висшето ръководство на БКП да е в затруднено финансово положение? Това кара тези хора да се чувстват безнаказани, а от там до корупцията е само миг. Не съм премълчал нищо, което съм имал за казване в ДПС, и то не само в последните години, както опитват да спекулират някои. Затова станах неудобен.

- Как вие, ДПС и ГЕРБ ще си поделите вота на изселниците в Турция, в смесените региони? ДПС има и структури, финансов ресурс и власт по места. ГЕРБ управляват държавата и твърдят, че само те могат да разбият лидерството на ДПС, дават за пример Дулово?

- Нашият коз е истината. А ДПС нямат нотариален акт за собственост върху избирателите. От 22 г. обаче има негласно споразумение тези региони да бъдат оставени в ръцете на ДПС. Уви, ГЕРБ продължи тази традиция. Сега са се сетили нещо да правят и за изселниците. Къде бяха 3 години? Това са предизборни фойерверки.

- Партии правиха и други "близки" на Доган - Гюнер Тахир, Осман Октай. Те не успяха?

- Двамата, които изброихте, са от същото котило като Доган и 80% от ръководството на движението - ДС. Убеден съм, че ние ще успеем, защото реално защитаваме хората и говорим истината. В регионите, където ДПС управлява, агонията е пълна. Те пред медиите може да се правят на големи демократи, но долу е тотален и безскрупулен натиск, достигащ до феодализъм.

- Тоест?

- За съжаление страхът за насъщния спря порива за свобода и демокрация. Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено. Всички досега искат да спечелят гласа им чрез натиск, чрез страх. От самото начало на т.нар. преход никой не разбра, че единственият шанс да накараш тези хора да ти вярват е да им гласуваш доверие да участват в решаването на проблемите. Тези хора са изолирани. В Кърджали имат един зам. областен управител... Същото е и в Разград, и в Търговище, и в Силистра... Крайно време е да се проумее от всички елементарната практика на политиците от статуквото - заявява се намерение с гръмки фрази и елемент на очакване, после при първа възможност то се отлага за по-добро време и така, докато отшуми интересът на публиката. Елементарно, но работи. Така примерно Доган разбира политиката. Да се е случило нещо от всичките му обещания досега, както за държавата, така и за избирателите му?

- Лява, дясна, каква партия ще бъдете? И кои са възможните и невъзможните ви партньори?

- Център - център-дясно. Но и по света ярко разделение вече няма. Нормалната политика поставя в центъра човека и подобряването на неговото благосъстояние. Ние ще се борим за това, както и досега. И в противовес с практиката у нас благосъстоянието на политиците да е приоритет. Готвим се за самостоятелно явяване на изборите. Ясно е, че няма какво да правим заедно с ДПС и с "Атака" - двете страни на една и съща монета, хранещи се от една и съща почва. Вляво нищо не се случва и това ще е така, докато БСП продължава да не вижда по-далеч от пъпа си. Вдясно е същото, докато Костов стои там. Но коалиционна политика ще е работа на бъдещото ръководство на партията.

- Какво е и ще бъде отношението ви към ГЕРБ? Спрягат ви за отглеждана "патерица". И вие, и г-н Исмаилов сте с "принадлежност" към ГЕРБ.

- Законът казва, че всеки депутат декларира коя партия да получава държавната субсидия за мандата му. Аз обещах, че ще използвам и най-малката възможност тези пари повече да не постъпват в сметките на ДПС. Ние сме си ние - за разлика от много други политици не си пренаписваме сега автобиографията. Нито имаме намерение да сме нечии патерици. А тези, които толкова са се разтревожили какво ще правим и дали ще е с ГЕРБ, нека първо погледнат те каква опозиция са. Аз опозиция в парламента не виждам.

- Казахте, че ще продължите да браните интересите на избирателите на ДПС, с чиито вот сте депутат. Как го правите? Често гласувате с ГЕРБ - това ли е интересът им?

- Никой не ни казва как да гласуваме. Правим го по съвест. Как се грижа за интересите на избирателите ми? В България още няма друга инвестиция за над 900 млн. USD "на зелено". Аз успях да помогна това да се случи в моя избирателен район. От 2004 г. инвестицията в Търговище е най-голямата в Югоизточна Европа. В момента там работят над 1500 души, очаква се през април догодина да станат 2500. Ако всеки депутат направи и една трета от това в съответните региони, щяхме да живеем в различна държава.

- Ще се размаха ли пак преди изборите етническата карта? Кой ще го направи, кой печели?

- Аз предупредих вече, насажда се страх. Случаят Катуница беше на местните и президентските избори. Сега пак нещо ще измислят. Тече нелеп процес срещу мюфтии и имами в Пазарджик и Смолян, обвинени в проповядване на "радикален ислям"! През 2010 г., когато ДАНС разследваше това, аз бях зам.-председател на комисията по вътрешна сигурност. Поканихме ръководството на ДАНС и категорично стана ясно, че службата няма експерти по този въпрос. Не може да се обвиняват хора за това, че са се облекли различно. Откога дрехите или пуснатата брада са доказателство, че някой е престъпник? Но аз вярвам в българския съд. Вярвам, че тези хора ще бъдат оправдани. Търси се поредното изкуствено противопостяване. Какво значи "радикален ислям"? Не искам да бъда краен, но в България по въпросите на мюсюлманското вероизповедание говорят хора, които хабер си нямат. Една е институцията, където има специалисти - мюфтийството.

- Как отговаряте на етикета "човекът на Турция в България"? Още бяхте в ДПС, когато срещите с турския премиер Ердоган бяха с вас? Сега често ви виждаме с представители на ГЕРБ, в Турция?

- Да, и в края на седмицата ще бъда на конгреса на управляващата "Партията на справедливостта и развитието" в Турция на г-н Ердоган, имам лична покана. Тези мои връзки са от 1990 г. Основното винаги е било да се гарантират интересите на българските изселници в Турция.

С годините част от тези връзки са се превърнали в приятелства. Затова няма значение дали съм в ДПС, или не. Винаги съм се занимавал с проблемите на изселниците, с жертвите на т.нар. възродителен процес и със сегашния президент, който тогава беше депутат, и с днешния премиер, тогава кмет на Истанбул, сме решавали проблемите на тези хора. И от тези контакти гледам винаги да има полза за България.