ВИП неграмотници

Новините

26-09-2012, 06:48

Автор:

"Новинар"

Всичко от Автора

В световен мащаб четенето е трагедия.

Вчера някаква частна организация огласи свое проучване, което сочи, че 40 на сто от 16-годишните българи били неграмотни, пише Аделина Делийска в коментар за в. "Новинар".

Как и в какви среди е правено въпросното изследване не е ясно. Но пък тенденцията е позната от години и обикновено досега коментарите бяха в посока на това, че става въпрос за регистрация на данни сред нашите сънародници от цигански произход. Това, разбира се, е само едно обобщение и то не съвсем вярно. Не бива обаче да подминаваме с равнодушие изследванията, които пак наскоро бяха публикувани, че 20 на сто от младежите въобще в страните от ЕС са доказано неграмотни. В началото на този месец в Никозия имаше конференция, на която се обсъждаха тези важни въпроси, които са в основата на социалните проблеми в държавите членки. Експертите изразиха своята тревожност, че на практика 1/5 от младите нямат базова грамотност, което ще затрудни тяхното участие в трудовия пазар и обществото по-късно. Също така, че около 80 милиона възрастни европейци, което е около 1/3 от работната сила в съюза, имат ниски или само основни умения, което също ги изключва от трудовия пазар. А се очаква делът на работните места, които изискват висока квалификация, да се увеличи до 35 на сто към 2020 г. от сегашните 29%.

Въобще, ако трябва да продължа с обобщенията, които по принцип не понасям, то трябва да се признае, че в световен мащаб четенето е трагедия. Тъжно е да се признае това по време на Международната седмица на книгата, но такива са фактите. И хич не съм сигурна, че ЕС ще успее да изпълни високоамбициозната си цел от Никозия - в следващите 8 години да намали с 5 процента дела на 15-годишните, които имат проблеми с четенето. Защото наистина в крайна сметка грамотността е нещо индивидуално, то не зависи от възрастта, нито пък от процента меланин в кожата на човек. От години у нас се извършва отрицателен генетичен подбор, който селектира не най-умните, можещите и знаещите. А пък очевидно пазарът не е такъв, че всякакви неграмотници могат да бъдат обявени за ВИП персони и да ни ги пробутват нонстоп от ефира под формата на всякакви Златки...