Чужденци се дивят в София: Мъжете ви - с шкембета, жените - изрусени

Новините

26-09-2012, 06:31

Автор:

"Труд"

Всичко от Автора

Най-голям интерес предизвикват разказите за атентата в църквата "Св. Неделя".

Каква е София в очите на чужденците, които я опознават без професионален гид? Екип на "Труд" се смеси с гости на столицата, за да провери, пише в публикация на вестника днес.

27-годишната японка Риса Окаи е в България е от 4 седмици. Намерихме я в хостел "Мостел" - къща за туристи на площад "Македония", пълна с младежи от цял свят. "Преди да дойда не знаех нищо за България освен за киселото мляко", разказа Риса.

Решила да остане за по-дълго в София и търси възможност да дава уроци по японски. Затова тръгнала на уроци по български. С опитите да открие адреса на своя учител започнал първият сблъсък със столицата: "Знаех само, че адресът е на улица "Раковски", а аз съм на площад "Македония". Изгубих се."

Лутайки се из центъра, Риса първоначално се стъписала от хорския поток. Почувствала, че погледите са втренчени в нея. "Беше ми трудно да намеря човек, който да ме упъти добре на английски. Но всички бяха много мили. Макар и с жестове, помогнаха ми да намеря улицата."

Пътуването с градския транспорт не я натоварило, любими са трамваите и метрото: "Лесно идват и лесно те возят". В нейните очи трамваите не са стари, а ретро и пътуването с тях е забавно. Чувала е, че наоколо всички се гордеят с новото метро, но нея я впечатлява цената: "За едно левче можеш да стигнеш навсякъде!"

Риса не е единствената чужденка, за която возенето в обществения транспорт е удоволствие. "Често са ми разказвали с възхищение как с градски автобус можеш да стигнеш чак до планината. Витоша впечатлява чужденците", разказа управителят на хостел "Мостел" Асен Давидов. Популярно място било и Панчаревското езеро.

Скоро негови гости се възмутили на плановете за премахване на паметника пред НДК. Според чужденците това е най-добрият символ в света на сриналата се комунистическа идеология.

Чужденци, които се интересуват от историята, се събират всеки ден в 11 и 18 ч пред Съдебната палата в столицата. Тогава започват безплатни обиколки на София, организирани от младежкото сдружение "Фрий София тур" (Free Sofiq Tour).

Най-голям интерес предизвикват разказите за атентата в църквата "Св. Неделя", минералната вода пред Централната баня и фактът, че статуя на Ленин е предшествала сегашния Паметник на София пред хотел "Шератон" и ЦУМ. Питат: "Вярно ли е, че ЦУМ е първият социалистически мол?", "Каква част от древните останки на Сердика са разрушени при строежа на метрото?".

Някои оприличават Централната баня на стара жп гара, а според други тя била място за социални контакти като фейсбук.

Агнешка и нейният приятел Александър са от Полша. В София най-силно ги впечатлява колко достъпни са сградите на властта. "В Полша не можеш да влезеш лесно в двора на президентството и парламента", казаха двамата след посещение на ротондата "Св. Георги".

"София е по-красива, макар и да няма море като Варна. И това е понеже в София има повече история." Това пък са думите на 30-годишния журналист от Швейцария Франсоа. "Най-интересен е храм-паметникът "Св. Ал. Невски" - това е първата толкова голяма православна църква, която виждам. Има толкова изящни икони.

Ние сме католици и наистина бяхме впечатлени от Катедралата във Варна", разказва Франсоа. Приятелите му са харесали повече Археологическия музей. "Не сме виждали и такъв нощен живот - заведенията са пълни и през седмицата. Но тук е много евтино спрямо Швейцария. И друго странно нещо - повече жени имат огромни коси", споделят впечатления швейцарците. Според тях било странно момичетата да са изрусени, а мъжете - с шкембета.