Откриха нов смъртоносен вирус

Новините

25-09-2012, 06:33

Автор:

"Новинар"

Всичко от Автора

От СЗО все още не са обявили каквито и да било препоръки, които да следваме, когато пътуваме в чужбина

Ново респираторно заболяване, сходно с вируса ТОРС (тежък остър респираторен синдром) от 2002 г., който в глобален мащаб отне живота на стотици, е открито у 49-годишeн мъж, пише "Новинар".

Пациентът е транспортиран до лондонска болница по въздух от Катар. Симптомите му са остра респираторна инфекция и отказ на бъбреците. Това е вторият случай на носител на опасния вирус, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО). Първият пациент от Саудитска Арабия вече почина.

От СЗО все още не са обявили каквито и да било препоръки, които да следваме, когато пътуваме в чужбина.

„Вследствие на сериозността на заболяването са взети всички необходими мерки, за да се убедим, че хората, влезли в контакт с човека от Великобритания, не са заразени. Все още не са открити доказателства, че те са засегнати по някакъв начин“, заяви проф. Джон Уотсън, ръководител на отделението за респираторни заболявания.

Все още не съществуват преки доказателства, че вирусът се разпространява от човек на човек. Новият вирус, който е бил засечен благодарение на нови научни тестове, може да се окаже недотам опасен колкото атипичната пневмония. Засега обаче е ясно, че той е различен от познатите до момента коронавируси, които покосяват човека. Коронавирусите са причина за настинка при около 10 до 15% от случаите.