Варна 2020: Модерен транспорт, нови паркове и културни туристи

По проект „Маркетинг на дестинациите” пък Варна ще бъде рекламирана като интересна дестинация за културен туризъм.

"Варна има шанс да получи 700 млн. евро през следващия програмен период

2014-2020 г. Представете си как би изглеждал градът след усвояването на толкова пари!"

Предизвикателството към въображението на варненци хвърли днес областният координатор на ГЕРБ и председател на комисията по финанси и бюджет в Общинския съвет Иван Порних. Той очерта приоритетите на управляващите за Варна през новия политически сезон. Като не пропусна и свършеното досега. "Новият Общ устройствен план на Варна беше едно от нещата, които обещахме, и той вече е факт. Приемането му предопределя развитието на града в дългосрочна перспектива, чрез него се създават предпоставки за привличане на инвестиции и възможности за изграждане на модерна инфраструктура", заяви Портних.

Високоскоростен път от Владиславово до Почивка, 70 автобуса, системи за контрол на транспорта и за информация на пътниците ще получи Варна след усвояването на 114-те милиона лева, предвидени в проекта за Интегриран градски транспорт. Новината: до 10 дни ще бъде обявена процедурата по избор на доставчик за новите рейсове на “Градски транспорт. 20 тролея пък ще бъдат купени по програма за еко транспорт на министерството на околната среда и водите. 

За първи път предстои да бъдат реализирани европроекти, свързани с туристическата индустрия. 5 млн. лева ще бъдат похарчени за изграждането на пешеходен ринг в централната част на Варна. Той ще води туристите от ФК по главната улица към Римските терми. Вече са готови над 15 проекта за пешеходния маршрут. В средата на октомври те ще бъдат предоставени за публично обсъждане.  Скоро рингът ще се сдобие с още една забележителност - руините от стената на древния Одесос, сега скрити от туристите в "Дупката" на несъстоялия се варненски ЦУМ. Тук ще бъдат пренесени и други археологически находки, ще бъде изградена и малка сцена. 

По проект „Маркетинг на дестинациите” пък Варна ще бъде рекламирана като интересна дестинация за културен туризъм. Това не само ще удължи туристическия сезон, а и ще доведе у нас друг тип туристи - такива, които се интересуват от история и съответно са по-платежоспособни, убеден е Иван Портних. 

До началото на лято'2013 се очаква да бъде завършено дълбоководното заустване на Златни пясъци, което частично да реши най-големия проблем на курорта. 

“Всички тези проекти са реално подплатени с финансиране и развитието им в различна степен ще се случи още догодина”, обобщи Иван Портних.