Спешното в Окръжна - ад за пациента

Новините

24-09-2012, 11:11

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Ивелина Вълчева

Всичко от Автора

В какво състояние трябва да пристигнеш в Спешния кабинет в Окръжна, за да те приемат спешно?

Помните ли сериала "Спешно отделение"?

Там нископлатени лекари и сестри спасяваха животи, бяха мили, хвърчаха като линейки за пациентите си, които в по-голямата си част бяха без здравни осигуровки.

Българската версия може да се види в Спешното в Окръжна, само че тук, типично по нашенски, персоналът нито действа спешно, нито е любезен. На Спешното към "Св. Анна" във Варна само името му е такова. 

Дали те боли до припадък или вече си припаднал, няма значение. В Спешен кабинет има регистратура, през която задължително трябва да минеш. Въпреки че не можеш да стоиш на краката си, ти задават въпрос след въпрос минимум десетина минути. Отделно служителите си говорят помежду си или по мобилните си телефони.

Преди да започнеш да чакаш за прием, първо трябва да изчакаш на регистратурата да свършат "важните" разговори на сестри и администрация. Едва тогава имаш шанс някой да те попита какво ти има. После започва същинското чакане, за да влезеш при лекар.

При повечко късмет можеш да чуеш името си само след час, нищо че се превиваш от болка. Ако обаче късметът не е силната ти страна, може да "повисиш" и три часа. Междувременно пациентите плачат и се гърчат като червеи. Пристигат хора, които не могат да вървят, крещят, болницата ехти от викове и плач. Сякаш си в замък на ужасите, но никой не обръща внимание. 

Преди време момиче припаднало в заведение в центъра на Варна и приятелят й решава да извика Бърза помощ. Последвали въпроси: Къде е припаднала? Вътре в заведението или отвън? Вие откъде я познавате? Близки ли сте? И други подобни все съществени въпроси. Интересно - липсва въпрос: Тя нарани ли се? Бременна ли е?

Двойката решава, че за по-бързо ще хване такси. Пристигат в Спешен кабинет, където на огромната плазма на стената върви "обичана" българска телевизия, излъчваща най-актуалните клипове на родните фолк диви.

На рецепция се задават същите въпроси, каквито и по телефона и отново никой не е попитал дали момичето се е ударило някъде, върху какво е паднало, да не е бременно. По-важното в случая е от къде се познават с момчето. Казват им да изчакат малко.

Малкото чакане се превръща в многочасово, гарнирано с поп-фолк ритми. След близо три часа приемат момичето. Влизайки в общо хале, младата жена вижда какви ли не картини - от шиене на вежди до оголени седалища на възрастни мъже, на които им се правят манипулации.

Всичко се вижда, защото лекарите не дърпат завесите. Момичето е държано право, а лекарката, седнала задава все същите върпоси. Най-важните - отново са пропуснати. На пациентката не е направен скенер за мозъчно сътресение или вътрешни наранявания, а е изпратено да си ходи вкъщи.

В същия ден баща на малко момиченце пък се оплака, че преди време му се наложило да заведе дъщеричката си в Спешен кабинет. При влизане в отделението, където се извършват прегледите, 4-годишното момиченце вижда чисто гол мъж и неговото достойнство.

С две думи ако доживеете да минете преглед, може да се нагледате на кръв, разрези, зашивания на рани и какви ли не други ужасии.

Пресен случай от тази събота по обед също показа защо не трябва да ходиш в Спешното дори и да умираш.  Две момичета пристигат там с таксиметрова кола. Едното не може да върви и плаче от болка, а другото го придържа, за да не припадне. Момичетата чакат около 30 минути на регистратура, където междувременно персоналът разпитва жена с малко дете кой е личният й лекар.

Последва обаждане и разговор по телефона с джипито, придружен с много смях. От самото отделение излизат лекари, виждат момичето, но никой нищо. Момичетата отиват направо пред кабинета, за който чакат да ги изпратят. Обаче и от там ги гонят, защото не са регистрирани, без значение, че момичето е клекнало на земята, не може да се изправи и е пребледняло от болка.

В друг случай момче с отток на пръста на крака, с инфекция и ужасяващи болки отива в Спешен кабинет в Окръжна болница. Въпреки адските болки, не успява да мине регистрация. 15 минути се наложило младежът да обяснява кой е личният лекар, адрес в родния град, адрес във Варна, студент ли е или работи, все такива спешни въпроси, касаещи инфекцията.

В какво състояние трябва да пристигнеш в Спешния кабинет в Окръжна, за да те приемат спешно? Отговорът май е: с линейка. Отделен е въпросът, че тя може пристигне след известно време или изобщо да не се появи. Нищо чудно, че хората предпочитат да отидат с такси. А и откъде да предположат, че спешен кабинет, всъщност е НЕспешен кабинет.