Варна посреща Тайланд

Мисия Варна

23-09-2012, 20:28

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

Дни на тайландската култура във Варна започват от 25-ти септември, Европейското по Муай Тай в ДКС с безплатен вход. Тай танци и кулинарни изненади пред ФК 

За първи път Варна ще бъде домакин на мащабни мероприятия, свързани с популяризиране на културата и красотите на Кралство Тайланд.

От 25-ти до 30-ти септември в Двореца на Културата и Спорта ще се проведе Европейско Първенство по Муай Тай за аматьори. Организатори са Световната Муай Тай Федерация заедно с Българската Конфедерация по Кикбокс и Муай Тай и Министерството на Физическото Образование и Спорта на Република България.

В състезанията, които ще се проведат в 6 основни категории, се очаква да участват между 200 и 250 бойци – мъже и жени. Боевете ще бъдат както за аматьори, така и за професионалисти.

Очаква се боевете да предизвикат голям интерес, входът ще бъде безплатен.

Останалите мероприятия са „Уличен фестивал на тайландската кухня”, който ще се проведе пред единствения Тай ресторант в страната, създаден във Варна, специално по този повод пристигат двама от топ готвачите на Тайланд. Те ще покажат кулинарни умения от 26-ти до 30-ти септември в Интер Тай.

Шест екзотични ( за нашите ширини) танцьорки на традиционни тай танци пък ще запознаят гражданите и гостите на Варна с вълшебните и омагьосващи движения на народните танци в азиатското кралство.

Желаещите ще могат да видят изпълненията им и да опитат от пикантната кухня на площадчето пред Фестивалния комплекс.

Директно от Тайланд пристигат и трима професионални Муай Боран или инструктори по древен традиционен муай тай. На желаещите се предлагат сесии по Муай Боран на семинар в хотел "Персей" всяка сутрин от 28 до 30 септември.

Освен това Посолството на Кралство Тайланд в Букурещ, Почетното Консулство на Кралство Тайланд в София и  Тайландският Офис за Балканите на Туристическата камара ще представят фотоизложба на Александър Иванов.

Изложбата ще включва снимки, представящи уникална вселена, напоена с жива история, впечатляващи изкуство и култура, зрелищна природа и чудни гледки. От космополитния и жизнен Банкок до перлените плажове на островите от Юга. От величествената река Меконг до селцата от Севера при Чианг Май, населени от древни племена съхранили традиционни изкуства и занаяти. От плаващите пазари до златните храмове – фотографът е уловил духа на Кралство Сиам.

По повод на седмицата на Тайландската култура във Варна ще пристигне Нейно Превъзходителство Тасанауади Мианчароен – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Тайланд в Румъния, Почетният консул на Кралство Тайланд в София г-н Виктор Меламед, както и представители на Офиса за Балканите на Туристическата Камара – Амейзинг Тайланд.

Очакват се и представители на всички големи федерации и асоциации по Муай Тай в световен мащаб.

Седмицата на Тайландската култура във Варна е идеална възможност за тези, които винаги са искали да посетят далечното кралство, но нямат възможност да прелетят 9 000 километра и да се запознаят с екзотичната култура и начина на живот на тайландците. Още повече, че по време на уличния фестивал ще могат да си закупят колекционерски сувенири, ръчно изработени в Тайланд.