Три милиона българи били в чужбина

Новините

23-09-2012, 11:23

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Нито една правителствена организация няма пълни данни точно колко са хората с български корен или българско самосъзнание извън родината

Над 3 милиона български емигранти са празнували празника на независимостта извън пределите на страната,

съобщи Би Ти Ви. Границите не са това, което бяха, твърди пред телевизията Росен Иванов, председател на Агенцията за българите в чужбина.

"Особено когато говорим за ЕС, ние дори не използваме думата миграция. Хората са свободни да се движат, да се връщат", казва той.
В същото време нито една правителствена организация няма пълни данни точно колко са хората с български корен или българско самосъзнание извън родината, показала проверка на "Труд". Посолствата ни зад граница могат "да хванат" само сънародниците ни, които са се регистрирали при тях доброволно. Иначе хората трябва да се отбележат само пред местните власти, които пък не са длъжни да споделят информацията с българските дипломати.

Според Националния статистически институт в периода между двете последни национални преброявания през 1992 г. и 2011 г. страната са напуснали 395 000 души. Между 1,2 милиона и 1,6 милиона българи са емигрирали в годините на прехода, сочи проучване на профсъюза "Подкрепа" от миналия месец. Според данните на синдиката 320 хиляди са българите в САЩ, Канада и Австралия, 360 хиляди живеят и работят в Германия, Франция, Португалия, Испания и Италия. Броят на българите в Турция е 300 хиляди, в Гърция и Кипър - 290 хиляди, 60 хиляди са в Чехия, Унгария и Полша.
Все повече стават българските училища в чужбина, които са подкрепяни от държавата. В Асоциацията на българските училища в чужбина, членуват вече 62 учебни заведения в които се преподават български език и история.