Президентът за националната сигурнос: По-добре лоши закони, отколкото никакви

Новините

22-09-2012, 08:53

Автор:

"Труд"

Всичко от Автора

Плевнелиев спази обещанието си да подложи законопроектите, написани от ГЕРБ, на обществено обсъжданел

В тежък спор влязоха политици от всички парламентарни сили, настоящи и бивши шефове на спецслужби и експерти, който бяха събрани от президента Росен Плевнелиев, за да обсъдят пакета от четири закона за националната сигурност, пише "Труд".

Плевнелиев спази обещанието си да подложи законопроектите, написани от ГЕРБ, на обществено обсъждане, но напусна по-рано свикания от него Съвет за външна политика, отбрана и сигурност заради други ангажименти. Заседанието беше предавано на живо чрез интернет страницата на президентството.

На съвета бяха разгледани проектите на законите за военното разузнаване, за Националната служба за охрана, за Държавната агенция “Разузнаване” и за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност на България, който е рамковият закон за службите.

Плевнелиев заяви, че проблемите на сектор “Сигурност” не трябва да се решават на парче и конюнктурно и не трябва да се политизират, защото тези служби не работят за една или друга партия, а за държавността. “За мен е по-добре, дори и законите да са несъвършени, да ги има, отколкото да ги няма”, каза президентът. Недопустимо е повече от 20 години специалните служби да стоят без закони, добави още той.

Политиците и експертите нямаха много забележки по проектозаконите за разузнаването, но напук на президентския позитивизъм бяха категорично против законите за националната сигурност и за НСО.

НСО е получила полицейски функции и придобива право на процесуално-следствени действия, което противоречи на НПК, беше мнението на депутатите от “Синята коалиция” Йордан Бакалов и Димо Гяуров. Доскорошният шеф на БОРКОР ген. Румен Миланов пък беше на обратното мнение - че горската стража има повече правомощия от НСО. Шефът на службата ген. Тодор Коджейков разясни, че в проекта за закон са разписани досегашните правомощия на охраната. 

Юнал Лютфи от ДПС като цяло подкрепи всички проектозакони, като отбеляза, че службите трябва да се отворят към малцинствата. От “Атака” дадоха подкрепа само за закона за военното разузнаване. Според Ангел Найденов от БСП предложеният от ГЕРБ закон за службите - “За защита на системата за национална сигурност”, е само устройствен законопроект за съвета по сигурност към Министерския съвет, а не рамков закон, и затова социалистите няма да го подкрепят. От БСП са против и законопроекта за НСО в този му вид. Документите за двете разузнавания - военното и цивилното, ще бъдат подкрепени от червените.

Предложенията на ГЕРБ предвиждат цивилното разузнаване да мине на подчинение на премиера, а НСО да остане при президента. Освен това Националната разузнавателна служба ще стане ДАР - Държавна агенция “Разузнаване”.