Данък кафе

Новините

19-09-2012, 06:09

Автор:

"Новинар"

Всичко от Автора

Кафето, приготвено в магазин, е по-вкусно от течността, която пускат автоматите.

Ако наистина се въведе такъв налог, с право трябва да има протести, е мнението на Ралица Русева, публикувано във в. "Новинар".

Щом и за това, че пием ободрителната кофеинова напитка, ще ни искат пари. Продавачите на кафе обаче трябва да плащат. Те също трябва да отчитат оборотите си, както са задължени да правят и търговците на хляб, мляко и т. н. Собствениците на кафе автомати обаче скочиха срещу изискването от НАП да имат фискални устройства. Те протестират, че оборотът им щял да намалее. Прогнозират и поскъпване на топлата освежаваща напитка с до 60 на сто.

Това означава, че тяхното задължение да плащат данъци, както всички други техни събратя, всъщност ще удари джоба на потребителя. И кафето вече няма да е сладко или горчиво, а солено. Колко печелят в момента тези търговци? Сега те не издават касови бележки. Защо те трябва да заработват на тъмно, докато колегите им в супермаркетите например дават и фискален бон, и данъци плащат. Ще поскъпне кафето от машина, когато влезе в сила изискването за касовите бележки? Тогава няма да го пия от автомат, а ще си го купя от магазина. Така ще направи почитателят на кофеина. Защото ще му излезе по-евтино. И касовата бележка няма да оскъпи напитката.

И освен фискалния бон може да получи и листче с късметче – за здраве, успех или някоя мъдра мисъл. Отделен е въпросът, че в повечето случаи кафето, приготвено в магазин, е по-вкусно от течността, която пускат автоматите. Поне така казват ценителите на напитката. Ако увеличат цената на кафето от уличните машини, собствениците им рискуват изобщо да останат без клиенти. Защото ароматната кофеинова напитка в сладкарницата ще струва по-малко и ще ни е вкусна повече.