"Пазари" загива, собственикът му не знае

Мисия Варна

18-09-2012, 19:30

Снимка:

Пазари ЕАД

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Космическият размер на дивидента ще увеличи наемите на търговците 

В пълно неведение остана Общинския съвет за това, което предстои да се случи на най-доходоносната му общинска фирма.

След като финансовата комисия гласува дружеството да плати близо 80% от печалбата си като дивидент и така на практика да бъде затрито, сега решението предстои да бъде вкарано и на сесия.

Въпреки, че в разпратения официално до медиите дневен ред за сесията точката за дивидента липсва, тя все пак ще бъде подложена на гласуване, научи ВарнаУтре.бг. Успоредно с това никой от съветниците не е запознат с двете писма от ръководството на "Пазари", с които предупреждават за предстоящи нови съдебни дела по казуса с консултантската фирма "Виа Монеда" по неосъществения проект по САПАРД, както и за драстичното увеличение на ненаетите обекти.

Засегнат от космическия размер на дивидента ще се окаже гръбнакът на "Пазари" - търговците. Заради кризата вече трета година техните наеми са замразени, но с подобен дивидент автоматично цените на обектите ще хвръкнат нагоре. 

"Причините да не се разгледат писмата ни за мен остават неясни, но така създалата се ситуация ще доведе до пълното обезкървяване на предприятието", каза прокуристът на "Пазари" Владимир Михалчев потърсен за коментар. От думите му стана ясно, че подобно финансово олекване за фирмата ще е пагубно, не само за самата нея, но ще се отрази и на общинския бюджет. 

"През последните три години "Пазари" ЕАД внася рекордни суми в бюджета на Варна, въпреки че експлоатираме много по-малко пазарни площадки. Гласуването на такъв размер на дивидента обаче ще доведе до ликвидиране на фирмата, което предполага и по-малко пари в бюджета", коментира Михалчев. Той припомни, че само за миналата година "Пазари" вкара в градската хазна близо половин милион лева.