Янев с нова комисия за корупция, готов за общо явяване с Марешки

Новините

16-09-2012, 13:52

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В "На среща с Люба Кулезич" Янев допусна преговори за общо явяване на парламентарния вот с бъдещата формация на Веселин Марешки.

Председателят на „Ред, законност и справедливост" Яне Янев в понеделник ще предостави на парламентарните групи на ГЕРБ, Синята коалиция и независимите народни представители експертно подготвен проект за създаване на специализирана парламентарна анкетна комисия за борба с корупцията във високите етажи на властта,

съобщиха от партията. Комисията трябва да обърне внимание на конкретни корупционни схеми, касаещи различни публични скандали, добили гражданственост под названията „СПИН скандал", кръгът „Фронтиер", хидровъзел „Цанков камък", източването на БДЖ, АЕЦ „Белене", „Арсенал" Казанлък, „Сливен гейт" и други, по които е предизвикан широк обществен отзвук.

„Практически всички значими корупционни афери рано или късно стават достояние на обществеността, но твърде малко от тях биват „разнищвани" докрай и участниците - съответно наказани", се посочва в съобщение, изпратено до медиите от РЗС.

Комисията ще има за предмет случаи, по които са образувани и прекратени преписки и производства. Тя няма да разглежда случаи, по които съдът вече се е произнесъл. По редица от тези случаи има започнати прокурорски проверки и досъдебни производства, като действителните причини за прекратяването в повечето случаи са неясни и неубедителни. Това предизвиква основателни съмнения в обществеността за неправомерни въздействия върху разследващите органи. Комисията би следвало да се съсредоточи върху обстоятелствата, основанията и причините за прекратяването им, за да отговори на обществените очаквания, пишат от РЗС.

„Наличието на корупционни схеми във високите етажи на властта, които не са разследвани пълноценно, е ясен знак, че правоохранителните органи срещат определени затруднения в работата си върху тях - затруднения, които следват не от професионална некомпетентност, а от политически натиск, чийто източник е в същите тези високи етажи на държавната и политическата система", се посочва още в прессъобщението.

Според РЗС е крайно необходимо Народното събрание като орган, в който са представени опонентни политически сили, да даде гаранции за неутрализиране на такъв натиск. Създаването на анкетна комисия за борба с корупцията във високите етажи на властта ще отговори и на очакванията, заложени в последния мониторингов доклад на Европейската комисия.

Междувременно в предаването "На среща с Люба Кулезич" по телефона Янев обяви, че не са изключени преговори за коалиция при предстоящия парламентарен вот с бъдещата формация на търговеца на лекарства Веселин Марешки.