Родители ще съдят детските кухни за салмонелата

Мисия Варна

16-09-2012, 00:32

Автор:

ВАРНАУТРЕ

Всичко от Автора

Родителите се събират пред управлението на ССД ЕАД на бул.Мария Луиза” 11 във вторник, 18 септември, в 16 часа

Групов иск подготвят родителите на децата, заразени със салмонела през последните 2 седмици,

научи ВарнаУтре.бг.
Според официалната информация от Районната здравна инспекция между 30 август и 13 септември са регистрирани 139 болни с чревни инфекции. Увеличението спрямо предишния период е 50%.  Други 200 срадат от "ентероколити с неуточнена етиология", при 37 обаче е доказана диагнозата салмонелозен ентерит. Заразените масово са деца до 4-годишна възраст.

Повечето от заболелите деца са получавали храна от детска кухня - от различни разливочни във "Владиславово", в кв."Левски" и в района на Колхозния пазар, зареждани предимно от кухнята-майка до Макдрайв. Масово децата са започнали да постъпват в инфекциозна болница около 5 септември. Те са били с висока температура, тежко повръщане, диария и кръв в изпражненията. Всичките са от така наречената 2-ра възрастова група - от 1 до 3 години.

Засега съмненията са, че болестта е дошла от пилешко месо, поднесено под формата на фрикасе и със зеле. За съмнително месо от бройлери, закупено от популярна верига супермаркети, разказва и друга майка. Нейното дете - на година и 4 месеца, също е с доказана диагноза салмонела, но никога не е получавало храна от детска кухня. Със същите симптоми в болница постъпили бабата и дядото, както и техни гости, почерпени с готовата мръвка.

Засега няма сигнали за деца, заболели в детските ясли, храната в които също е отговорност на общинското дружество Стпанска и спомагателна дейност.

"Ще стигнем до източника. Ще проверим складовете на едро", категорична е д-р Живка Манева, директор на Агенция по безопасност на храните във Варна.

Всички детски кухни ще останат затворени до понеделник, когато ще са готови резултатите от изследванията. Взети са проби както от готови храни за деца, така от суровини от съответния склад на едро, взети са смивове от контактни повърхности в тези млечни кухни, смивове от ръцете на работниците, обясни д-р Манева.

"Проведох личен разговор с Прокуриста на Стопанска и спомагателна дейност ЕАД, г-жа Иванка Яначкова, разказва баща на болно дете. По време на телефонния разговор тя всячески се опитваше да отклони въпросите ми, свързани с доставки, съхранение, преработка и предоставяне в готов вид на храната за децата ни. Беше готова да ми изпрати служебната си кола и шофьор за да ми гарантира, как се съхраняват продуктите, а това е разход на нашите и Ваши пари - никому ненужен. Поисках да се запозная със сертификатите и пробите, три пъти отклони този въпрос".  Той потърсил г-жа Яначкова докато жена му и дъщеричката му са в инфекциозна болница с доказана диагноза: зараза от бактерията Е. coli - ЕПЕК - щам О20, щам пренесен изцяло от хранителни продукти.

Родителите се събират пред управлението на ССД ЕАД на бул.Мария Луиза” 11 във вторник, 18 септември, в 16 часа, "за да покажат, че не са безразлични към ГЕНОЦИДА насочен срещу децата има". Те преговарят и с адвокати за завеждане на дело заради мащабното заразяване, което, според лекари, не се е случвало над 10 години. Родителите ще настояват да получат за периода 01.07.12г. до 17.09.12г. дневник за входящия контрол на суровините, дневник за доставчици, дневник за бързо изтегляне на храни от пазара, протокол/и от проведените анализ-обтривки за изследване общ брой мезофилниаеробни и факултативноаеробни микроорганизми, коли форми и патогенни микроорганизми, в рамките на настоящата 2012г., протокол от извършена проверка на ОДБХ, във връзка с микробиологичен анализ на крайния продукт, протокол/и от направен химичен анализ на готовата за консумация продукция, протокол от направен анализ за качества, характеристики и параметри на използваната вода, инструкции и заповеди, които обхващат целия етап на приготвянето и предлагането на храната, дневник за контрол на критичните контролни точки /ККТ/, дневник за измиването на термофорните – изотермични казани, дневник за чистотата на контактните повърхности, дневник за личната хигиена, дневник за борбата с вредителите, дневник за калибрирането на съоръженията, дневник за обечението на персонала, дневник за чистотата на транспортните средства, декларации за безопасност на храните за здравето на децата от фирмите- доставчици.